Gastblog: De hele wereld is een speelveld

Heidi de Koning werd in Bergen op Zoom geboren en na wat omzwervingen en een aantal jaren in Singapore te hebben gewoond is ze op 34- jarige leeftijd weer neergestreken in haar geboortestad.

In het dagelijks leven is ze professional coach en in die hoedanigheid houdt ze zich bezig met de ontwikkeling van individuen, teams en organisaties.

Voor BN DeStem blogt ze over haar ervaringen.

Mijn deelnemers van gemiddelde leeftijd 32 spelen Pokémon Go. Tante van 92 speelt met een robot. Mijn zoons spelen naast Pokémon Go ook Call of Duty. En ik? De hele wereld is een speelveld, zeg ik vaak. Vandaag hoor het ik mezelf nog zeggen tegen leergierige deelnemers in een opleiding om klanten vlot en vertrouwd te woord te staan.

Een prachtig programma waar deelnemers ruim de gelegenheid krijgen om aan de slag te gaan met oefeningen, tijdens de opleiding en in het dagelijks leven. Ons gedrag is voor 95% onbewust autOmatisch. Dat is erg fijn. Zo kunnen we de resterende 5% van ons bewuste zijn inzetten om nieuwe dingen aan te leren.

Laten we dan wat ontspanning zoeken. Pacelle van Goethem zei het al: Je leert het best in ontspannen toestand. Als je speelt dus, voeg ik toe aan haar gedachtegoed. De prachtige 2Doc Ik ben Alice bracht me op de gedachte dat we in feite allemaal willen spelen. Spelen maakt moeilijke dingen gemakkelijk. Bewegen door jongeren lijkt moeizaam maar Pikachu zet de puberjeugd in beweging.

Robot Alice zet Oma aan tot communicatie over wat haar bezighoudt; iets wat normaal nooit gebeurt, want de wereld draait door op eigen tempo. Alice daarentegen blijft geduldig vragen stellen die Oma graag beantwoordt. Vragen die in de belevingswereld zitten van Oma.

Je bekijkt de documentaire en je denkt: Is dit nu hoe we omgaan met onze ouderen? Is dit wel menswaardig? Zo’n robot is een slim in elkaar gezet bouwpakket. Dat is anders dan een mens van vlees en bloed, met emoties en oprechte belangstelling. Zou Oma nu echt het geval hebben dat ze in gesprek is met een mens(je)?

Ik denk aan mij oude Tante die ook behoefte heeft aan gewoon praten, want dat deed ze 65 jaar lang en nu kan dat in een keer niet meer. Soms ga ik langs en praat ze tegen mij zoals ze deed tegen haar man. Ik reageer nukkig, want ik moet door en heb de houding van Kom op niet zo flauw; wees blij dat je 65 jaar samen hebt gehad!

Ik vraag me nu af wat is fijner is voor oude Tante: Alice de robot die geduldig blijft of ik, die mijn persoonlijkheid die kan bedwingen en kattig word? De vraag stellen is hem beantwoorden. En nee, Oma is niet gek, ze heeft echt wel door dat er geen mens van vlees en bloed tegenover haar zit. Dat maakt haar niet uit; ze wil gewoon spelen.

Ik ben voor spel; met robot Alice, met Pokémon Go. Ben er ook voorstander van dat mijn deelnemers mijn trainingen gebruiken als speelveld. Botvier je pogingen naar hartenlust; speel vrijuit! Ik moet alleen nog steeds wennen aan Call of Duty.

TV tip: KRO-NCRV documentaire op NPO2, Ik ben Alice, uitgezonden op 18 juli 2016

www.mmfoundation.nl

Pacelle van Goethem, De psychologie van het overtuigen

Blogs