Volledig scherm
© Gabrielle van Klooster

Fietsblog: Wat moet ik aan?

Voor wie nieuw is in het mountainbiken, is de vraag wat je aan moet best een lastige. Het antwoord ligt er helemaal aan wat je gaat doen. Je kunt gezellig keuvelend door een bos fietsen, of stuiterend een track nemen. Je kunt gaan voor de chickenroute of heuveltjes bespringen en misschien serieus downhill gaan.

Voor een beginner die wil leren een bostrack te rijden met klimmetjes en afdalingen, is het slim van te voren even na te denken over je outfit. Je hebt misschien nog wel een fietsbroek met zeem liggen. Die zijn ook prima voor MTB. Je hebt ook hele kekke broeken, speciaal voor MTB-ers.

Persoonlijk vind ik de strakke fietsbroeken fijner. Een lange voor de winter en een korte voor de warmere dagen. Voor de absolute beginners: nee, geen onderbroek.

Een fijne sportbeha die lekker zit en goed ondersteunt is ook zo’n basis item. Met daaroverheen een shirtje van materiaal dat ademt en warm houdt tegelijkertijd. Gewoon katoen zou ik niet aanraden.

Katoen wordt nat van zweten, dat is echt niet lekker tijdens het fietsen. Speciale fietsshirtjes zijn fijn, omdat ze iets langer zijn aan de rug, zo heb je geen last van een koude rug. Tip: koop een fiets shirtje met een rits in de zakjes achterop, dan hoef je nooit bang te zijn dat je geld uit je zak vliegt.

Dan is een gevoerd, waterafstotend fiets jack met lange mouwen heel fijn voor de herfst die komen gaat. En een regenjas, hoe dunner hoe beter. Ga voor goede sportschoenen en sokken. Let erop dat je sokken goed aan je voet zitten.

Ribbels zorgen voor wrijving en irritatie, daar kan je blaren van krijgen. Tip: als je gaat fietsen in natte omstandigheden, zijn er schoenovertrekken te krijgen die je beschermen tegen zowel kou als natte voeten.

Om extra kleding mee te nemen of onderweg toch je jack uit te kunnen doen, is het slim om een rugzak mee te nemen. Tip: kies een klein rugzakje met taillebanden, zodat hij lekker stevig op je rug zit tijdens het fietsen. Investeer in een goede fietshelm. Het is niet verplicht, maar ik weet uit eigen ervaring, heel fijn.

Uiteraard beschermt je helm je hoofd, mits goed vastgezet, mocht je vallen. Maar ook laaghangende takken zijn geen enkel probleem met je helm op je bol. Mocht je spannende routes gaan doen, kun je kiezen voor extra bescherming voor je knieën en ellebogen.

Kies voor handschoenen met vingers. Handschoenen zonder vingers zijn voor racefietsers. Voor mountainbiken draag je handschoenen met vingers, zodat je tijdens een eventuele valpartij je handen zo min mogelijk beschadigd. Je vangt jezelf toch het eerste op met je handen.

En last but not least: een sportbril. Tegen beestjes in je ogen en zon die je verblind. Goede kleding is overal te krijgen en hoeft echt niet duur te zijn. Belangrijker is dat het lekker zit.

Veel plezier!

zie ook:
fietsvrouw.blogspot.nl
gabesopreis.blogspot.nl

Blogs