Volledig scherm

Fietsblog: Home sweet home

Gabrielle is een fietsfan. Ze leert fietsen op een mountainbike. Met vallen en opstaan. Letterlijk. Lees meer over klikpedalen, klimmen in Oostenrijk, baaldagen en fietskleding voor dames. En wat het verschil is tussen mannen- en vrouwenzadels?

Fiets en ik gaan samen ver weg. De grote Alpen hebben we al vanaf meerdere toppen bekeken. In Duitsland zoefden we langs rivieren. In grote Beierse bossen zagen we herten en zelfs een keer van heel dichtbij een nieuwsgierige vos. In de Ardennen klommen we kleine maar pittige klimmetjes. De Limburgse Cauberg, de enige echte bult in Nederland, die we dus gelijk maar berg noemen, zijn we drie keer op geweest. En de Nederlandse mountainbike routes in Brabant en Gelderland, Utrecht en Drente, hebben we ontdekt en bedwongen.

Gek genoeg was ik helemaal vergeten dat ik hier, rondom huis, ook heerlijk kan fietsen. Hier aan de grens met België is menig fietsroute te vinden. Er zijn zelfs walletjes waar mijn mountainbike vaardigheden geoefend kunnen worden. En omdat ik echt geen zin in autorijden had, ben ik gisteren gewoon uit eigen tuin vertrokken. Fiets en ik, op ontdekking in eigen buurt.

Mijn plan was om richting de Kalmthoutse Heide te rijden, een mooi gebied waar ik al vaker heb gewandeld. Onderweg kwam ik een mooi zeskantig bordje tegen: 'Heideroute', met een fietsje erop en een pijl. Wat blijkt, er is iemand op het idee gekomen om een rondje van bijna 60 kilometer te bewegwijzeren. Ik besloot al fietsend dat dat een prima afstand is voor een warme vrije dinsdagmorgen.

Het blijkt een fijne route, super leuk, zo dichtbij. De route loopt langs Belgische velden en door koele stukken bos waar ik nog niet eerder ben geweest. Meestal over verhard fietspad en soms over grindpaden. Ik wordt er helemaal gelukkig van. Oké, weinig overtreft het fantastische uitzicht op de top van een berg na een lange mooie klim. En ja, fietsen in Limburg is heerlijk, het Limburgse landschap de reis er naar toe meer dan waard. Om over de vlaai nog niet te spreken.

Maar dit fijne ritje, zomaar, als kadootje, bijna langs mijn eigen achtertuin, is genieten met hoofdletters. Ik snuif de frisse lucht op van het bos, volg de akkers met mais en hups over verkeerdrempels. Hoe vaak pakken we de auto, op weg en onderweg naar de meest fantastische gebieden, op weg naar alle wonderen van deze wereld. Maar onze eigen plek kennen we nauwelijks. Onze eigen straat, onze eigen buurt en het bos vlakbij. Hoe ver weg is het geluk? Waar ga ik helemaal naar toe om te genieten? Terwijl zoveel moois om de hoek te vinden is.

Na twee uurtjes ontspannen fietsen ben ik thuis, waar grote vriend Ben mij kwispelend verwelkomt. Ik plof neer op mijn eigen kussens in mijn eigen tuin met mijn eigen koffie. Reizen is mooi, overal fietsen is heerlijk. Maar stiekem, heel stiekem, is het toch nergens lekkerder als thuis....

Volledig scherm
Volledig scherm

Blogs