Volledig scherm
© Gabrielle van Klooster

Fietsblog: 10 redenen om wel te fietsen deze winter

Gabrielle is een fietsfan. Ze leert fietsen op een mountainbike. Met vallen en opstaan. Letterlijk. Lees meer over klikpedalen, klimmen in Oostenrijk, baaldagen en fietskleding voor dames. En wat het verschil is tussen mannen- en vrouwenzadels?

Mijmerend met glühwein
Het is koud, nat, guur en het waait. En het is koud. En ik heb mijn ketting net ingevet en mijn frame net schoon gemaakt. Waarom zou ik gaan fietsen? Ik zit liever bij de kerstboom over de zomer te mijmeren, lekker voor de kachel met glühwein en gevulde koeken… Doe gewoon allebei! Want als je gaat fietsen, voel je je na de rit door weer en wind super en die glühwein smaakt echt veel beter.

Ik geef je vast 10 redenen om zin te maken:

1. Blijf fietsen in de winter en je kerstcocktailjurkje staat je geweldig, dat vet rolletje is verdwenen als sneeuw voor de zon.

2. Niks is fijner als buiten zijn, de wind in je snoet en lekker bewegen.

3. Je bent heel blij met jezelf als je thuis komt na je favoriete rondje, gegarandeerd dat je je goed voelt.

4. Die spanning in je benen voelt lekker. Je conditie blijft op peil, je spieren sterk.

5. Het wordt tijd om te shoppen, je mag jezelf verwennen met een winter outfit, geef toe, niks is leuker dan fietskleding shoppen.

6. Je hebt je rondje voor jezelf, de meeste bikkels blijven binnen, alleen jij en de natuur, heerlijk rustig.

7. Met een beetje geluk heb je een flinke tegenwind, een goede training voor die berg die je de komende zomer gaat bedwingen!

8. Een rondje fietsen is een uitstekend excuus om even niet aan werk, huishouden of gezin te denken, heerlijk even je hoofd leeg, een moment voor jezelf.

9. Je bent een inspiratie voor je omgeving. Misschien krijg je die vriendin, je man of je zus wel zover om gezellig samen te gaan.

10. December is de maand van pepernoten, chocoladekransjes en oliebollen. Daar kan jij, met mate, lekker van genieten zonder schuldgevoel of extra kilo’s. Want die fiets jij er zo weer af.

Verse voornemens
En nog een laatste tip: zet je wekker en fiets in de ochtend. Het deel van de dag dat je meestal nog ruimte hebt in je agenda. In de ochtend zijn je voornemens nog vers, dus de kans dat je ze ook echt gaat uitvoeren is dan het grootst. Kies de avond voor je naar bed gaat een leuk rondje. Controleer je fiets vast en leg je kleding klaar. Stap op je fiets voor een trainingsrondje voor de dag begint. De rest van de dag kun je de hele wereld aan.

Klagen en balen doen we allemaal. Mijn geweldige oma had een simpele oplossing. ‘Als je ergens geen zin in hebt, dan maak je maar zin.’ Ik denk daar vaak aan. En ze had gelijk. Zin kun je maken. En dat voelt goed!

Volledig scherm
Fiets bedolven onder sneeuw © Mieke van den Broek
Volledig scherm
archieffoto © iStock/Thinkstock

Blogs