Volledig scherm
233 Rita's in de kerk in Outer. © Claudia Van den Houte

Pastoor boekt wereldrecord door 233 Rita’s samen te brengen

Missie meer dan geslaagd voor pastoor Alexander Vandaele: wel 233 Rita’s kwamen woensdagavond samen in de kerk van het Belgische Outer op de viering voor de Heilige Rita. Zelf had hij er op honderd gehoopt, maar het werden er meer dan dubbel zoveel. Met de hulp van een gerechtsdeurwaarder wordt het een officieel wereldrecord.

Pastoor Alexander Vandaele uit Ninove had vorig jaar al een poging ondernomen om zoveel mogelijk dames met de naam Rita bijeen te krijgen op de naamdag van de Heilige Rita. Toen werden het er 69. Dit jaar herhaalde hij zijn initiatief en koppelde hij er een wereldrecord aan. De pastoor hoopte op honderd Rita’s, maar al snel werd duidelijk dat het er heel wat meer zouden worden. De kerk was afgeladen. ,,Fantastisch”, reageert de pastoor. ,,Het is eigenlijk goed dat we vorig jaar niet van de eerste keer in ons opzet zijn geslaagd, maar blijven doorzetten zijn en zo het aantal verdrievoudigd hebben.” De Heilige Rita staat dan ook voor geduld en doorzettingsvermogen, al wordt ze in de volksmond vaak de heilige van de ‘hopeloze gevallen’ genoemd.

,,Er wordt soms wel eens gelachen met de naam Rita, maar het is een krachtige naam van een krachtige vrouw uit de Middeleeuwen die nog steeds kracht en inspiratie schenkt aan mensen. Ze wou naar het klooster, maar moest eerst huwen. Ze werd weduwe en haar kinderen stierven, maar toch is ze blijven doorzetten.” Het idee om Rita’s samen te brengen ontstond toen vorig jaar het beeld van de Heilige Rita vanuit de Sint-Thèresiakerk of de ‘nieuwe kerk’, die intussen ontwijd is, verhuisde naar de kerk van Outer. 

De aanwezige Rita’s in de kerk van Outer kwamen van overal in het land: van West-Vlaanderen over Vlaams-Brabant tot Limburg en Antwerpen. Voor Rita De Bauwer uit Ophasselt werd het een wel zeer bijzondere dag, want zij vierde woensdag ook haar 81ste verjaardag: ,,Ik was er vorig jaar ook bij hier in Outer. Ik ben heel blij dat er zoveel Rita’s zijn. Het is niet te geloven.”

De Rita’s moesten hun identiteitskaart tonen aan de aanwezige deurwaarder, die er een foto van maakte, en ondertekenden een verklaring van aanwezigheid. De deurwaarder telde in totaal 233 Rita’s, maar moet alle documenten nog controleren.  Een wereldrecord wordt het hoe dan ook, zodra de documenten zijn opgestuurd naar Guinness World Records, want er is momenteel nog geen record Rita’s verzamelen. 

 1. Vrouw slikt verlovingsring in tijdens nachtmerrie: ‘Ik werd wakker met een lege vinger’

  Vrouw slikt verlovings­ring in tijdens nachtmer­rie: ‘Ik werd wakker met een lege vinger’

  Een 29-jarige Amerikaanse vrouw die tijdens een angstaanjagende nachtmerrie droomde dat ze in een hogesnelheidstrein op advies van haar aanstaande haar verlovingsring moest inslikken om het sieraad te verstoppen voor overvallers, blijkt het juweel daadwerkelijk al slapende in haar mond te hebben gestopt. Toen Jenna Evans uit San Diego (Californië) wakker werd, ontdekte ze tot haar ontsteltenis een lege vinger.
 2. Moeder valt flauw als ‘gecremeerde’ zoon springlevend voor haar deur staat

  Moeder valt flauw als ‘gecremeer­de’ zoon springle­vend voor haar deur staat

  Russische media raken niet uitgepraat over een schokkende zaak die niet zou misstaan in het oeuvre van horrorauteur Stephen King. De 62-jarige Antonina Mikhailovna uit de havenplaats Kronstadt identificeerde in een lijkenhuis het stoffelijk overschot van haar al weken vermiste zoon Konstantin (43). Vier maanden na zijn crematie stond de ex-soldaat echter springlevend voor haar deur. ,,Ik heb me vergist. De dode in het mortuarium leek als twee druppels water op mijn Konstantin.”
 3. Experts waarschuwen voor spotgoedkoop alternatief lipfillers: ‘Plak nooit je bovenlip vast met superlijm’

  Experts waarschu­wen voor spotgoed­koop alterna­tief lipfillers: ‘Plak nooit je bovenlip vast met superlijm’

  Het gebruik van fillers om de boven- en onderlip op kunstmatige wijze wat voller te maken, lijkt een niet te stoppen trend. Maar de hoge kosten van de behandeling weerhouden menigeen van zo’n cosmetische behandeling. Jongeren hebben nu een spotgoedkoop alternatief gevonden: het vastplakken van de bovenlip onder de neus met een streepje superlijm. Instructiefilmpjes gaan momenteel viraal op sociale media.