Volledig scherm
foto ter illustratie © Shutterstock

Moeder (84) haat en slaat haar 57-jarige zoon al sinds zijn geboorte

François Tambour (57) uit de Belgische stad Luik blijkt al 17 jaar noodgedwongen samen te wonen met zijn moeder die hem tot in het diepste van haar ziel haat en al sinds zijn geboorte mishandelt. Hij gaat in hongerstaking als instanties er niet voor zorgen dat de moeder, de 84-jarige Lucienne Collignon, snel uit huis wordt geplaatst, zo meldt de Franstalige Belgische krant La Capitale.

 In de krant komen de moeder en de zoon uitgebreid aan het woord over hun tragische verstandhouding die kennelijk begon op de dag dat François werd geboren. Nu, 57 jaar nadat de Luikenaar het levenslicht zag, slaat zijn inmiddels bejaarde moeder hem nog altijd keihard met een riem en gaat hem zelfs te lijf met een mes. ,,Ik haat hem, ik voel alleen maar haat”, briest Lucienne over haar zoon. François weet niet waarom zijn moeder die bijna duivelse, op niets gebaseerde gevoelens al haar hele leven heeft. ,,Ik ben onschuldig.”

Volgens de moeder, zo vertelt ze openhartig en zonder enige terughoudendheid of schaamte aan de krant, gaat het om fysieke en emotionele haat. En daarin gaat ze heel ver. Zo maakte ze, toen François nog jong was, zijn spaghetti extra pikant waarna hij zijn bord helemaal leeg moest eten. In de winter deed ze hem sandalen aan om bij vrieskou naar buiten te gaan, en ze probeerde haar kind meermaals ergens te dumpen.

,,Ik heb eens geprobeerd om hem in de kerk achter te laten”, vertelt de oude vrouw aan La Capitale. ,,Maar dat ging niet, er was te veel volk.” Toen hij vier jaar oud was, lag François een jaar lang in het ziekenhuis om te herstellen van zijn moeders fysieke geweld. ,,Ik had zijn stoel omver gegooid en hem een klap op het hoofd gegeven”, aldus de vrouw zonder enige gêne. Vervolgens probeerde ze hem naar een speciale school te sturen voor autistische kinderen. Maar François heeft, zo benadrukt hij zelf, helemaal geen autisme. Lucienne: ,,Ik wilde van hem af.”

Quote

Ik ga haar niet buiten zetten, maar ik wil wel dat dit spoedig stopt, François Tambour over zijn moeder

Honger

François leefde vanaf zijn geboorte vijftien jaar lang met zijn kwelgeest samen. Een tijd waarin hij ernstig mishandeld en voortdurend werd gepest, en ook nog eens dorst had en honger leed. ,,Water kreeg ik niet”. Hij besloot uiteindelijk het huis te verlaten om gelukkiger te worden. En dat lukte ondanks zijn dramatische jeugd. Hij leerde zijn vrouw kennen, werd verliefd en trouwde. De zon in zijn leven bleef schijnen, maar 17 jaar geleden veranderde dat weer. Hij nam zijn moeder in huis. De vrouw was namelijk niet langer in staat om voor zichzelf te zorgen en dan moeten hun kinderen dat doen, vindt François. Al snel was het alsof er niets veranderd was, en bevond hij man zich in een situatie van weleer.

Op enkele schrijnende beelden, in bezit van La Capitale, is te zien hoe de bejaarde vrouw haar 57-jarige zoon te lijf gaat met een riem. Hij had stukken gebak niet snel genoeg aan haar gegeven: goed voor rake klappen. Hoewel hij ongetwijfeld veel sterker is dan zijn oude moeder, durft François volgens eigen zeggen nooit tegen haar in te gaan. In dergelijke situaties maakt hij zich klein en blijft roerloos staan of zitten, terwijl de oude Lucienne blijft vloeken, tieren en slaan.

Nu gaat de 57-jarige Luikenaar in hongerstaking om hulp bij instanties af te dwingen. Doel: de moeder onderbrengen in een huis voor senioren of anders een verpleeghuis. ,,Ik wil dat iedereen weet wat ik al van jongs af aan moet doormaken. Ik ben onschuldig en behandel haar op correcte wijze. Ik ga haar niet buiten zetten, maar ik wil wel dat dit spoedig stopt.” De gemeente Luik en zorginstanties hebben nog niet gereageerd op de opmerkelijke noodkreet van de man. Wat de bejaarde vrouw, die geestelijke problemen zou hebben, vindt van het plan van haar angstige zoon, is onduidelijk. De twee wonen momenteel nog steeds samen onder één dak.

Op de website van La Capitale wordt massaal gereageerd op het verhaal van moeder en haar zoon. Menigeen vindt hun levenssituatie te triest voor woorden en roept instanties op de vrouw snel uit huis te plaatsen. Er zijn ook reacties waarin vraagtekens worden geplaatst bij het schokkende relaas van de twee. Zo zouden moeder en zoon het verhaal verzonnen hebben om een urgentieverklaring voor andere woonruimte te kunnen krijgen. François ontkent dat met grote stelligheid.

 1. Vrouw slikt verlovingsring in tijdens nachtmerrie: ‘Ik werd wakker met een lege vinger’

  Vrouw slikt verlovings­ring in tijdens nachtmer­rie: ‘Ik werd wakker met een lege vinger’

  Een 29-jarige Amerikaanse vrouw die tijdens een angstaanjagende nachtmerrie droomde dat ze in een hogesnelheidstrein op advies van haar aanstaande haar verlovingsring moest inslikken om het sieraad te verstoppen voor overvallers, blijkt het juweel daadwerkelijk al slapende in haar mond te hebben gestopt. Toen Jenna Evans uit San Diego (Californië) wakker werd, ontdekte ze tot haar ontsteltenis een lege vinger.
 2. Moeder valt flauw als ‘gecremeerde’ zoon springlevend voor haar deur staat

  Moeder valt flauw als ‘gecremeer­de’ zoon springle­vend voor haar deur staat

  Russische media raken niet uitgepraat over een schokkende zaak die niet zou misstaan in het oeuvre van horrorauteur Stephen King. De 62-jarige Antonina Mikhailovna uit de havenplaats Kronstadt identificeerde in een lijkenhuis het stoffelijk overschot van haar al weken vermiste zoon Konstantin (43). Vier maanden na zijn crematie stond de ex-soldaat echter springlevend voor haar deur. ,,Ik heb me vergist. De dode in het mortuarium leek als twee druppels water op mijn Konstantin.”
 3. Experts waarschuwen voor spotgoedkoop alternatief lipfillers: ‘Plak nooit je bovenlip vast met superlijm’

  Experts waarschu­wen voor spotgoed­koop alterna­tief lipfillers: ‘Plak nooit je bovenlip vast met superlijm’

  Het gebruik van fillers om de boven- en onderlip op kunstmatige wijze wat voller te maken, lijkt een niet te stoppen trend. Maar de hoge kosten van de behandeling weerhouden menigeen van zo’n cosmetische behandeling. Jongeren hebben nu een spotgoedkoop alternatief gevonden: het vastplakken van de bovenlip onder de neus met een streepje superlijm. Instructiefilmpjes gaan momenteel viraal op sociale media.