Volledig scherm
© Instagram

Modehuis Balenciaga komt met naaldhakversie Crocs-sandalen

Het Franse modehuis Balenciaga brengt een naaldhakversie van de (door velen verfoeide) schuimplastic Crocs-sandalen op de markt. Het gaat om vederlichte, torenhoge stiletto's met een opengewerkte neus en hiel waarin naar wens allerlei kleurrijke accessoires kunnen worden vastgezet. 

Het van oorsprong Spaanse haute couturehuis – in 1919 opgericht door Cristóbal Balenciaga – zette op Instagram een voorproefje van de pumps, die waarschijnlijk van Crocs-materiaal zijn gemaakt. Fashionkenners zijn op sociale media lovend over de kunststofhakken. Ze stellen dat de stiletto's hip zijn, maar één groot nadeel hebben: ze zullen na een tijdje wat zweterig of plakkerig aanvoelen. Geen probleem, verzekert de ontwerper van de damesstapper, want ze kunnen makkelijk onder de kraan worden afgespoeld of desnoods met de vuile vaat meedraaien in de afwasmachine. 

Mierzoet

Balenciaga heeft, voor zover bekend, alleen een mierzoete, roze versie van de plastic hak gemaakt. Wanneer de vrouwelijke Crocs op de markt komen, is nog niet bekend. Waarschijnlijk gaan ze per paar rond de 50 euro kosten. 

Volledig scherm
De originele Crocs © Crocs

Of Balenciaga een samenwerking is aangegaan met het Amerikaanse bedrijf dat in 2002 de eerst officiële Crocs op de markt bracht, is onduidelijk. Op foto's van de nieuwe naaldhak is geen Crocs-logo te zien en het modehuis heeft niets gezegd over een eventuele deal met de sandalenfabrikant. Crocs evenmin.

De controversiële Crocs waren vanwege hun design, felle kleuren, geringe gewicht en draagcomfort jarenlang een internationale verkoophit. Omdat ze veelvuldig werden gekopieerd en spotgoedkope versies op de markt verschenen, worden de originele schuimplastic schoenen steeds minder verkocht. De afgelopen jaren moest Crocs wereldwijd tientallen vestigingen sluiten en vele personeelsleden ontslaan. 

Imago

De firma probeert nog steeds met andere ontwerpen het imago van het ooit zo trendy merk te verbeteren. De Balenciaga-hak zou daarbij mogelijk kunnen helpen. Overigens lanceerde hetzelfde modehuis een paar maanden geleden ook al een plateauzoolversie van de Crocs.  Maar door de zachte zolen bleken die bijna onmogelijk om op te lopen. Om die reden zijn ze in zeer kleine aantallen gefabriceerd en verkocht voor honderden euro's. In het laatste geval ging het wel om een officiële samenwerking van Crocs en Balenciaga.

Volledig scherm
De Crocs-plateauzool © Balanciaga/Crocs
  1. Kritiek op stel dat in safaristijl trouwde met daarbij als zebra's beschilderde ezels

    Kritiek op stel dat in safari­stijl trouwde met daarbij als zebra's beschilder­de ezels

    Dierenactivisten zijn woest op een Spaanse koppel dat afgelopen zaterdag tijdens hun huwelijksfeest in safaristijl in de kustplaats Cádiz (Andalusië) twee ezels liet beschilderen met witte verf en zwarte zebrastrepen. Een voorbijganger die de knullig getransformeerde hoefdieren spotte, zette beelden daarvan op Facebook. ,,Een beschamende en infantiele vorm van dierenmishandeling”, luidt zijn felle kritiek.