Volledig scherm
Een toga met bef in de rechtszaal in het paleis van justitie in Den Haag. ANP ROEL VISSER © ANP XTRA

Zorgen bij advocaten over veiligheid, orde kreeg recent meerdere waarschuwingen

De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, Evert-Jan Henrichs, zegt recent “een of meerdere meldingen” te hebben ontvangen van advocaten die zich niet veilig voelen. Henrichs zegt dit op vragen naar aanleiding van de moord op strafpleiter Derk Wiersum. Over de aard van de meldingen wil de deken niet uitweiden.

Volgens Henrichs bestaat er een protocol voor dergelijke meldingen, maar stamt dat “uit een tijd waarin de huidige gebeurtenissen niet denkbaar waren”. Dergelijke meldingen kunnen betrekking hebben op, bijvoorbeeld, onenigheid met cliënten.

Volgens het protocol bespreekt de deken signalen van advocaten over onveiligheid met de hoofdofficier van justitie. Henrichs zegt dat hij woensdag meerdere malen contact met de Amsterdamse hoofdofficier heeft gehad.

  1. Rechter: ‘Vervolging IS-verdachte stopzetten als terughalen te lang duurt’

    Rechter: ‘Vervolging IS-verdachte stopzetten als terughalen te lang duurt’

    De vervolging van Syriëgangster Ilham B. uit Gouda moet worden stopgezet als het ministerie van Justitie niet kan aantonen dat het zich inspant om de vrouw terug te halen naar Nederland. Dat stelt de rechtbank Rotterdam vanmiddag. Daarmee zouden B. en tientallen andere Nederlandse jihadisten mogelijk hun straf ontlopen als ze ooit terugkomen naar Nederland, aangezien ze niet twee keer voor hetzelfde feit kunnen worden vervolgd.