Zorg zucht onder XXL patiënt: ‘Echt urgent probleem’
De helft van de Nederlanders is te dik. De zorg past zich aan met stevigere bedden en personeel gaat op cursus om zich niet te vertillen. Toch doen zich steeds vaker schrijnende situaties voor met extreem zware mensen die niet goed geholpen kunnen worden of zelfs niet welkom zijn.
Op een zomeravond gaat Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie, naar de spoedeisende hulp van het Nijmeegse ziekenhuis Radboudumc. Er is een 70-jarige man binnengekomen van wel 200 kilo, schatten ze daar. Met moeite hebben ze hem uit zijn huis en in een ambulance gekregen.
Olde Rikkert constateert forse uitdroging. ,,Maar wij hadden gezien zijn gewicht niet de geschikte materialen en te weinig personeel om hem op te nemen. Alleen de man omdraaien, zou de inzet van vier-vijf mensen vragen.”
Heb je overgewicht en ben je door uw gewicht wel eens vastgelopen in de zorg? Of werkt u in de zorg en merkt u dat overgewicht uw werk steeds meer beïnvloedt?
Deel je ervaring met verslaggever Wilma de Cort
De geriater geeft een vochtinfuus en belt naar een verpleeghuis in Rotterdam, gespecialiseerd in obesitas, extreem overgewicht. Maar daar doen ze geen spoedopname. ,,We besloten de man te wegen, wat bij deze mensen niet zomaar is gedaan.” Hij bleek geen 200, maar 140 kilo te wegen en dat konden ze in Nijmegen wél aan.
Een uitzonderlijke gebeurtenis die gelukkig goed afliep? Ja, zegt Olde Rikkert, want niet veel Nederlanders wegen zóveel. ,,Maar die groep groeit wel en we zien steeds vaker mensen met overgewicht waarbij het zoeken is naar de juiste zorg.” Bij het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate en het Radboudumc in Nijmegen merken ze dat het soms lastiger is om mensen met veel overgewicht goed te helpen.
Olde Rikkert spreekt van een ‘urgent probleem dat meer aandacht en opleiding behoeft’. ,,Zorgprofessionals moeten nagaan: wat doen we als we hier iemand met ernstig overgewicht binnenkrijgen? Hoe kunnen we dan aan speciale hulpmiddelen komen? Hebben we een bedweegschaal in huis? Over dat alles moeten we nadenken en protocollen maken. Nu wordt de zorg er te vaak door overvallen.”
Op een strandfoto in de jaren 70 zag je allemaal slanke mensen en een enkel buikje. Nu is het precies andersom
XL-rolstoel
Nederlanders worden gestaag dikker. De helft van de bevolking heeft overgewicht en van hen heeft 14 procent obesitas. Dick van de Beek van Dietz-Power, een Helmondse fabrikant van XL-hulpmiddelen, weet nog goed dat hij zijn eerste XL-rolstoel naar een vrouw bracht die uit schaamte niet meer haar huis uitkwam.
,,Ze kreeg van de gemeente een garage-achtig schuurtje naast haar huis, omdat die rolstoel zo breed was, dat die niet door de deur kon.” Dat was in 1999. Sindsdien ziet hij zijn afzetmarkt alleen maar groeien.
Als er niks verandert, zal in 2040, volgens onze overheid, 62 procent van de Nederlanders te dik zijn. De aantallen zijn sinds de jaren 90 alleen maar toegenomen. Een enorm probleem dat veel te weinig aandacht krijgt, vindt internist en hoogleraar obesitas, Liesbeth van Rossum.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Openbaar Ministerie in hoger beroep tegen uitspraak in opruiingszaak Willem Engel
Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in de opruiingszaak rond Willem Engel. De Viruswaarheidvoorman stond vorige maand voor zes feiten terecht, maar werd voor ‘slechts’ één feit veroordeeld. ,,We gaan voor de hele zaak in hoger beroep,” voegt een woordvoerder van het OM Rotterdam toe. Meer details geeft het OM nu niet. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Reisbranche woest op Schiphol-topman: ‘Hij probeert zijn straatje schoon te vegen’
Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
Familierechter gaat beter luisteren naar ouders, rapport over functioneren ‘doet au’
Rechters gaan beter luisteren naar ouders die te maken krijgen met een uithuisplaatsing van hun kind. Uit een rapport blijkt dat de rechtspraak dat onvoldoende heeft gedaan, en dat doet pijn. -
-
-
Update
Ongekende politieactie rond criminele telefoondienst: invallen op 79 plekken, 42 verdachten opgepakt
Met een mega-operatie legde de politie vrijdag opnieuw een versleutelde telefoondienst voor criminelen aan banden. Verspreid over Nederland, België en Duitsland werden bijna tachtig adressen doorzocht. Het leidde tot de vondst van drugslabs, vuurwapens en miljoenen aan contant geld. De politie bleek vijf maanden mee te hebben gelezen met de berichten die zijn verstuurd bij telefoondienst Exclu. -
Terwijl zijn vader een kaartje koopt, stapt jochie (7) in vertrekkende trein
Een 7-jarige jongen besloot donderdagochtend op avontuur te gaan met de trein vanaf Utrecht Centraal. Terwijl zijn vader een kaartje kocht, stapte hij alvast in de trein, die vervolgens zonder zijn vader wegreed. Wijkagenten uit Woerden wisten de twee weer te herenigen.