Zoektocht op kerkhof naar verdwenen Tanja Groen blijft zonder resultaat

Update/videoBij een zoekoperatie op een begraafplaats in Maastricht naar mogelijke resten van de sinds 1993 vermiste Tanja Groen is vandaag niets gevonden. De 18-jarige Tanja verdween 27 jaar geleden na een fietstocht en is vermoedelijk het slachtoffer geworden van een misdrijf.

De vermissing van de jonge vrouw is een van de bekendste onopgeloste verdwijningszaken uit de negentiger jaren. De politie zei eerder vandaag over concrete ‘nieuwe en interessante informatie’ te beschikken wat betreft de plek waar de verdwenen studente mogelijk begraven zou liggen.

Bob Willemsen van het coldcaseteam van de politie Limburg liet aan het begin van de avond echter weten dat er geen spoor van Tanja Groen is gevonden. Haar familie is op de hoogte gesteld. De zaak krijgt weer de coldcase-status en volgt nog een evaluatie over de speurtocht. Daarbij wordt ook de tip, en zo mogelijk ook de tipgever, opnieuw besproken.


Teleurstelling familie

Peter R. de Vries reageerde als woordvoerder van de familie Groen teleurgesteld. De tip werd heel serieus genomen. Die informatie leidde naar het kerkhof aan de Beente in de Maastrichtse wijk Heugem. De begraafplaats lag op de route die de studente vanuit Maastricht naar haar kamer in het dorp Gronsveld destijds nam. Buiten het zicht van het publiek is vandaag op het kerkhof onderzoek gedaan.

,,Het scenario is dat ze op de avond dat ze verdween is vermoord en door de dader in een vers gedolven graf is gelegd, waar de volgende dag een kist in is gegaan met een overledene en het graf is dichtgegooid”, liet De Vries vanochtend weten. Maar het onderzoek op de begraafplaats is nu zonder resultaat afgerond.

,,Het geopende graf is weer dichtgemaakt en de grafsteen wordt zo snel mogelijk opnieuw geplaatst’’, aldus de politie. De begraafplaats, die afgesloten was, is ook weer toegankelijk voor bezoekers. 

,,Dit komt heel hard binnen”, zegt oud-rechercheur Peter van Heugten. Hij kent het gevoel dat het onderzoeksteam nu heeft: hij zocht al tig keer naar Tanja Groen, telkens tevergeefs: ,,Dan zit je er een beetje doorheen. Zo’n team moet zich herpakken, toch ook weer scherp zijn als er een volgende tip binnenkomt, je moet door. Maar hoe erg het voor het team kan zijn: de ouders van Tanja, voor hen is dit giga verdrietig. Het leek allemaal zo serieus deze tip, zij hebben de hele dag in spanning gewacht. En dan dit... Dan zak je toch helemaal in elkaar? Verschrikkelijk.”

Volledig scherm
Vermissingsposter Tanja Groen © Politie
Volledig scherm
In Maastricht wordt vandaag gezocht naar de mogelijke resten van Tanja Groen © EPA/Beeldbewerking ADR
  1. NS laat jodenliedje horen in trein tussen Tilburg en Rotterdam, CIDI sprakeloos
    EXCUSES NS

    NS laat jodenlied­je horen in trein tussen Tilburg en Rotterdam, CIDI sprakeloos

    ‘Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!’ Tot grote ergernis van het CIDI liet een conducteur van de NS vannacht dit voetballiedje horen aan passagiers die terug kwamen van het carnaval in Tilburg. ,,Wij zijn met stomheid geslagen dat een professionele organisatie zich hiervoor leent”, zegt woordvoerder Hanna Luden.