Zoektocht naar grote, onopgeloste kunstroof
door nazi’s tijdens WO II in Nederland
Een Duits onderzoeksteam reconstrueert een van de grootste onopgehelderde kunstroven door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Slechts een klein deel van die oorlogsbuit is in 1945 in Velp ontdekt.
Het gaat om een groot deel van de spoorloos verdwenen particuliere collectie van de Duitse bankier Herbert Ginsberg (1881-1962). Ginsberg zat als Joodse vluchteling van 1942 tot en met 1945 ondergedoken in Zeist. De geroofde kunstverzameling is van onschatbare waarde.
Het gaat om minstens 825 vermiste kunstobjecten, waaronder bronzen beelden, houtsnijwerken, Chinese en Japanse schilderijen, porselein, gewaden en wapens. Tot op heden ontbreekt daarvan elk spoor. ,,Het is een mysterie”, zegt Laura-Marijke Hecker, projectleider van het onderzoek naar de verdwenen Ginsberg-collectie.
Ruim achthonderd kunstobjecten van Joodse bankier zijn nog steeds spoorloos, klein deel in 1945 in Velp gevonden
Vondst op zolder in Velp
De Duitse bankier heeft 103 objecten van zijn totale kunstcollectie behouden of terug in zijn bezit gekregen. Een deel daarvan (61 kunstvoorwerpen) werd in 1945 op de zolder van een villa aan de Rozendaalselaan 40 in Velp gevonden. Tot op heden is het onduidelijk hoe ze daar terecht zijn gekomen.
Deze villa was van 1935 tot en met 1944 in eigendom van Herman Lucas Pateer. De Duitse onderzoeksgroep heeft niet kunnen achterhalen of Pateer collaboreerde met de Duitse bezetter.
Emigratie naar VS
In 1946 emigreerde Herbert Ginsberg met zijn gezin naar de Amerikaanse stad New York. Daar wijzigde de oud-bankier zijn achternaam in Gilbert. In 1951 stelde hij een catalogus samen van zijn verloren gegane collectie. Ginsberg heeft in 1957 bij de Duitse overheid een Wiedergutmachungsantrag, een herstelclaim, ingediend om zijn collectie terug te krijgen.
Op verzoek van Dodi Reifenberg, een nazaat van Ginsberg in Berlijn, begon vanaf oktober 2019 een intensieve zoektocht naar de geroofde kunstcollectie van de oud-bankier. Het onderzoeksproject loopt augustus 2023 af. De onderzoeksresultaten worden gepresenteerd in een tentoonstelling. Het project wordt op de voet gevolgd door documentairemaker Julia Albrecht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OM eist 4 jaar cel tegen complotdenker Micha Kat: ‘Hierdoor moest Jaap van Dissel beveiligd worden’
Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag vier jaar cel geëist tegen complotdenker Micha Kat (59). Hij stond terecht voor opruiing tot geweld tegen rechters, de gemeente Bodegraven, RIVM-baas Jaap van Dissel en het Algemeen Dagblad. Kat sluit niet uit dat hij zelf ‘in het ootje is genomen’ door andere complotdenkers. -
PREMIUM
Omgekomen Sylvia (45) uit Apeldoorn was ‘een schat van een meid’: ‘Iemand van wie je nooit iets verkeerds verwacht’
Wie was Sylvia Steunenberg, de 45-jarige Apeldoornse die donderdagochtend levenloos werd aangetroffen langs de Wieselseweg in Wenum Wiesel? De politie is nog volop bezig met het onderzoek naar haar dood en vermoedt een misdrijf.Apeldoorn -
Landelijk schandaal rondom misbruik in danswereld: nog altijd lesgevende danstrainers voor de rechter
Twee danstrainers moeten voor de rechter verschijnen vanwege vermeende zedendelicten. Beide mannen, uit Dongen en Hoorn, geven op dit moment nog dansles.Dongen, Hoorn -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten.
-
PREMIUM
Dood konijn aan schutting doelbewuste actie tegen Marjanne? ‘Bangmakerij? Zou kunnen’
Zoals altijd deed ze deze ochtend het rolgordijn open, maar prompt zag Marjanne Orbons iets bizars. ,,Gatverdikkie, wat ís dit? Daar hangt een dood konijn!’’Alphen aan den Rijn -
-
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
PREMIUM
Voortvluchtige ‘Bolle Jos’ in België vervolgd voor cocaïnesmokkel
Maandag begint in Luik, onder strenge veiligheidsmaatregelen, een grote strafzaak tegen de voortvluchtige Jos Leijdekkers en 45 medeverdachten. Het Belgische Openbaar Ministerie beschouwt hem, net als het Nederlandse, als leider van een criminele organisatie.