Hulpverleners bij het kanaal door Walcheren, waar een boot is gezonken.
Volledig scherm
Hulpverleners bij het kanaal door Walcheren, waar een boot is gezonken. © HV Zeeland

Zoekactie naar gezonken jacht in kanaal Walcheren, mogelijk drenkelingen

In het kanaal door Walcheren ter hoogte van de Maisbaai in Middelburg is een klein jacht gezonken. Dat meldt Zeeland Veilig. Het is niet duidelijk of het schip aangemeerd of varende was, en of er mensen aan boord waren. De hulpdiensten zijn daarom ruim uitgerukt. De brandweerduikers hadden rond 12.30 uur nog niets gevonden. Het scheepvaartverkeer ligt stil.

De eerste melding kwam rond 10.45 uur bij de brandweer binnen. Zij rukten met een blusvoertuig, een redvoertuig en twee waterongevallenteams met duikers uit. Voor de zekerheid werden ook een paar ambulanceteams en een traumahelikopter gealarmeerd. De boot bleek aan de zuidkant van het kanaal door Walcheren gezonken, ter hoogte van het Stadskantoor van de gemeente Middelburg. Rond 11.30 uur landde ook een traumahelikopter in de buurt van de Loskade.

Reddingsactie gestaakt

Omdat de hulpdiensten rond 12.30 uur meer dan een uur en zonder resultaat met hun zoektocht naar drenkelingen bezig waren, werd de brandweerinzet aangepast. Het waterongevallenteam uit Middelburg en beide brandweerhulpboten blijven op de plek waar het jacht vermoedelijk gezonken is. Het team uit Goes keerde terug naar de kazerne.

De duikers richten zich nu, in samenwerking met het Team Onderwaterzoekingen van de politie, op het zoeken van het jacht. Het waterongevallenteam uit Terneuzen heeft een speciaal SONAR-apparaat gebracht. Met dat apparaat kunnen voorwerpen onder water worden gedetecteerd.

Zodra het jacht is gevonden, zal in overleg met de hulpdiensten worden bepaald of de duikers het jacht veilig kunnen benaderen en onderzoeken.

Zeeland Veilig / VRZ on Twitter

Middelburg #waterongeval Kanaal door Walcheren ter hoogte van Stadskantoor Middelburg Waterongevallenteam evenals @PolitieLTOZ @Politie_Zeeland zoeken gezamenlijk naar jacht. https://t.co/lasVYMDqWc

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”