Ziekenhuizen gaven massaal omstreden malariamedicijn aan coronapatient
Nederlandse ziekenhuizen behandelen coronapatiënten nog steeds met een omstreden malariamedicijn, terwijl uit recente onderzoeken blijkt dat het middel niet werkt en mogelijk zelfs schadelijk is.
Circa tien ziekenhuizen, waaronder UMC Utrecht, Maastricht UMC en Elisabeth–TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, doen mee aan een lopende studie en geven Covid-19-patiënten ook nu nog malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine.
Als arts kun je dit medicijn niet langer toedienen en met droge ogen beweren dat je het goede doet voor je patiënt
Uit recente internationale onderzoeken blijkt dat deze middelen niet werken, ernstige bijwerkingen geven en mogelijk zelfs tot extra sterfte leiden. De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) adviseerde ziekenhuizen in maart en april beide middelen bij de behandeling van duizenden coronapatiënten, maar doet dat sinds 1 mei niet meer. ,,We weten inmiddels dat het niks doet en het heeft misschien ook bijwerkingen. Je kunt je afvragen of het nog ethisch is om dit in studieverband steeds toe te dienen”, stelt SWAB-voorzitter Mark de Boer.
Volgens hoogleraar voeding en farmacologie Renger Witkamp van Wageningen Universiteit moet er geen energie gestopt worden in een middel waarover inmiddels zo veel twijfels bestaan. ,,Als arts kun je dit medicijn niet langer toedienen en met droge ogen beweren dat je het goede doet voor je patiënt. Het is kwakzalverij.”
Wondermiddel
Lange tijd leken chloroquine en hydroxychloroquine het wondermiddel. Op basis van hoopgevende laboratoriumresultaten en positieve berichten uit Chinese ziekenhuizen werden de oud-malariamedicijnen opgenomen in het Nederlandse behandelplan van ernstig zieke coronapatiënten.
Tot nu toe werden 11.722 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Ziekenhuisexperts schatten dat 70 tot 90 procent van de patiënten malariamedicijn heeft gehad. Ook denkt De Boer dat ‘bijna elk ziekenhuis’ het oorspronkelijke SWAB-advies heeft gevolgd. De voorzitter bestrijdt dat de malariamedicijnen in Nederland tot ernstige gezondheidsschade hebben geleid, omdat bijwerkingen nauwgezet in de gaten werden gehouden.
In Frankrijk en Engeland werden chloroquine-onderzoeken recent stopgezet, vanwege alle twijfels. In Nederland gaat de studie door. De onderzoekers bezweren dat de patiënten geen gevaar lopen.
Lees hieronder hoe ziekenhuisdokters begin maart massaal het advies opvolgden om coronapatiënten te behandelen met een malariamedicijn. Maar het middel werkt niet en doet mogelijk meer kwaad dan goed. ,,Ons advies was géén religie.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Zeldzame goudjakhals voelt zich thuis op het Friese wad
Het lijkt er sterk op dat een goudjakhals zich in het noorden van Friesland heeft gevestigd. Op 31 december heeft het zeldzame roofdier een schaap bij Paesens aan de Waddendijk aangevallen. Dat blijkt uit dna-onderzoek van BIJ12, het bureau dat voor de provincies faunaschade afhandelt. -
video
Donald Trump: ik slik anti-malariamiddel tegen coronavirus
Donald Trump schuift hydroxychloroquine herhaaldelijk naar voren als mogelijke remedie tegen het coronavirus. Vanavond maakte de Amerikaanse president bekend dat hij al enige tijd het middel als voorzorg gebruikt om de symptomen te onderdrukken, mocht hij corona krijgen. ,,Ik wil dat de mensen van dit land zich goed voelen. Ik wil niet dat ze ziek worden.”
-
Gasunie wil gasvelden in Groningen op waakvlam houden om tekort komende winter te voorkomen
Het gasveld van Groningen mag nog niet definitief dicht, adviseert de Gasunie aan het kabinet. Als het Groninger veld op de waakvlam blijft, kan de productie van gas weer snel worden opgestart als Nederland de komende winter zonder komt te zitten. -
-
-
Tieners die verdacht worden van doodsteken snackbareigenaar waren eerder betrokken bij steekpartijen
Steekpartijen, een schietpartij, een gewelddadige beroving en ruzies tussen drillrapgroepen. In de gezinnen van de drie tieners die vastzitten voor de dood van een Haagse snackbareigenaar was al veel meer aan de hand. -
Nederlands advies na uitspraken Trump: ‘Gebruik geen malariamedicijn tegen corona’
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) roept op het malariamedicijn hydroxychloroquine niet zomaar te gebruiken tegen corona. Het CBG reageert daarmee onder meer op de onthulling van de Amerikaanse president Donald Trump, die gisteren stelde dagelijks een combinatie van hydroxychloroquine en zink te slikken.