Zes procent meer besmettingen, instroom ziekenhuizen op hoogste punt sinds begin januari
VideoDe daling in het aantal nieuwe coronagevallen heeft zich de afgelopen week niet doorgezet. Het aantal nieuwe besmettingen op weekbasis nam met ruim 6 procent toe tot 51.240. Het percentage tests dat positief uitpakt, stijgt verder door naar 9,6 procent. Dat was vorige week 8,9 procent en een maand geleden 7,6 procent. Opnieuw ging bijna een half miljoen Nederlanders naar de teststraat.
In ruim tachtig procent van de gevallen wordt de besmetting, wanneer daarvan een oorzaak te herleiden is, thuis (58,7 procent) of bij bezoek in de thuissituatie (24,9 procent) opgelopen. Dat laatste getal is iets hoger dan de laatste maanden, mogelijk een signaal dat de 1 bezoeker-regeling minder stikt wordt nageleefd. In de zorg vinden amper nog besmettingen plaats.
De meeste besmettingen worden vastgesteld in Zuid-Holland, Oost-Brabant en het noorden van Limburg. Daarmee piekt het virus precies in de gebieden die sinds het begin van de epidemie het hardst zijn getroffen door corona. Mensen ouder dan tachtig en kinderen in de basisschoolleeftijd testten relatief minder vaak positief dan een week geleden, maar bij de leeftijdsgroepen 13 tot 17 jaar en 18 tot 24 was er juist sprake van een stijging.
Het R-getal zit op het meest recente moment waarvoor het berekend kan worden net iets onder de 1. Op 29 maart was het 0,97. Dat geeft aan dat de epidemie op dat moment iets kleiner werd. Dat zegt niet meteen iets over het huidige tempo waarmee het virus groeit of krimpt.
De tekst gaat verder onder de foto
Ziekenhuizen
Het aantal ziekenhuis- en ic-opnames blijft op een hoog niveau. Gemiddeld komen er dagelijks nu 261 mensen met corona op een ‘normaal’ ziekenhuisbed terecht en 48 op de intensive care. Dat is ongeveer een kwart meer dan een maand geleden. Sinds begin januari was deze instroom niet meer zo hoog.
De bezetting van de ziekenhuizen is nog wel iets lager dan toen. Er liggen nu 2554 mensen met corona in het ziekenhuis, op 5 januari waren dat er 2890 (zie infographic hieronder). Verschil met toen is dat de verhouding tussen normale ziekenhuisbedden en ic-bedden anders is. Op de ic liggen nu 794 coronapatiënten, bijna honderd meer dan toen. Het aantal gewone ziekenhuisbedden dat bezet wordt door een coronapatiënt is nu lager: 1760 tegenover ruim 2100 toen.
De tekst gaat verder onder de infographic
Oorzaak is de vaccinatiecampagne. Vooral veel oudere mensen hebben al één of twee prikken gehad. Zij kwamen voorheen regelmatig in het ziekenhuis terecht, maar zelden op de ic. Daardoor profiteren de klinische afdelingen van de ziekenhuizen al wel van het vaccineren: het aantal 80-plussers op die afdelingen was in maart 16 procent, terwijl in de winter nog 27 procent van de coronabedden op deze afdelingen door deze leeftijdsgroep bezet werd.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
De ic's worden pas ontlast als mensen tussen 55 en 75 een prik krijgen. Dat staat voor de komende weken en maanden op de planning, maar dat is de laat om de ic's nu te ontlasten. Om een nieuwe piek op te kunnen vangen, besloten de ziekenhuizen vorige week de capaciteit van de intensive cares uit voorzorg verder uit te breiden.
Het aantal coronasterfgevallen was met 174 voor het eerst in tijden hoger dan een week eerder. Vorige week rapporteerde het RIVM nog 142 doden.
Bekijk hieronder onze video’s over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
PREMIUMMet video
Het is kurkdroog en natuurbranden liggen op de loer: wat kunnen we doen?
Het is kurkdroog in Nederland en dat zal de komende weken waarschijnlijk niet veranderen. Wanneer krijgen we weer regen? Hoe gevaarlijk is de huidige droogte? En wat kunnen we doen om branden te voorkomen? We vragen het een meteoroloog, een brandweerman en een droogte-expert. -
PREMIUMexclusief interview
Zo kwam Taghi in contact met advocaat Ruperti: ‘Hij gaf een briefje met mijn naam erop’
Vanuit de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught koos Ridouan Taghi zelf de nieuwe advocaat uit die Inez Weski voorlopig opvolgt. ,,Hij gaf een briefje met mijn naam erop’’, vertelt Michael Ruperti in een exclusief interview met deze site. Ruperti zegt geen moment te hebben getwijfeld. Maar: ,,Ik merk nu dat ik op eieren moet lopen.’’ -
PREMIUM
Drie jaar geleden bood hij anderen onderdak, nu staat Ruud zelf (bijna) op straat
Twee jaar geleden stelde hij zijn huis in het Overijsselse Borne beschikbaar voor slachtoffers van de overstromingen in Limburg. Nu is oud-Wierdenaar Ruud Leeuw alles kwijt. ‘That’s it. Ik ga mijn tas pakken en dan ben ik vanaf nu officieel zwerver.’Eibergen, Wierden, Oldenzaal, Hengelo, Enschede, Almelo
-
PREMIUM
Drie ton opgehaald voor verhuizing restaurant: ‘Onbekende gaf zelfs 10.000 euro’
Utrecht -
-
-
1
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
PREMIUMColumn
Je weet dat je een oude miep aan het worden bent als je gaat zuchten van technologische veranderingen
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.