Volledig scherm
Het meisje op een foto. © Jeugdagent van Walcheren.

Zeeuwse agenten gefrustreerd: 13-jarig meisje 4 uur lang met handboeien om vastgehouden

Een jeugdagent op Walcheren heeft op Instagram een bericht geplaatst waarin hij zegt te balen van de jeugdzorg in Zeeland. De agent beschrijft hoe hij gisteravond een meisje met psychiatrische problemen vier uur lang met handboeien om moest vasthouden, omdat er geen geschikte behandelplek voor haar was. 

Het 13-jarige meisje probeerde zichzelf gisteravond ernstig te verwonden. De politie werd gebeld en agenten hielden het meisje in bedwang. Omdat er geen acute behandelplek voor haar beschikbaar was bij jeugdzorg, werd ze noodgedwongen in de handboeien geslagen. Pas na vier uur werd een crisislocatie in Zeeland voor haar gevonden.

Het meisje werd met een ambulance naar de behandelplek gebracht. De agenten zijn gefrustreerd over de moeite die het kennelijk kostte om een geschikte plek voor het meisje te vinden. ‘De angstige blik in haar ogen toen we haar daar loslieten blijft me nog wel even bij, net als de gedachte hoe het toch mogelijk is dat we een dergelijk kwetsbaar meisje als een crimineel moesten boeien, omdat men zo snel niets anders kon of wilde regelen’, schrijft jeugdagent Sjac van Eijzeren.

Hij zegt dat het dit keer wel erg lang duurde voor het meisje aan de hulpverlening kon worden overgedragen. ‘Het zag er eerst naar uit dat Amsterdam de dichtstbijzijnde vrije plek was.” Hij geeft aan dat jeugdagenten steeds vaker met verwarde personen te maken krijgen, die volgens hem geen adequate hulp kunnen krijgen. 

 1. Nederlandse onderzoeker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”
 2. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.