Volledig scherm
Ed Nijpels © ANP

Woning Ed Nijpels leeggeroofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

Oud-politicus Ed Nijpels (69) is afgelopen weekend tijdens zijn vakantie in Italië opgeschrikt door tientallen appjes en belletjes. In zijn huis aan een gracht in Amsterdam bleek ingebroken. En goed ook. Tientallen spullen zijn weg, waaronder veel afscheidscadeaus en herinneringen uit zijn tijd als burgemeester van Breda en commissaris van de koningin in Friesland. ,,Ik hoop dat ze het troep vinden en het ergens weer opduikt.”

De dieven zijn uiterst stil te werk gegaan want een neef van Nijpels, die op het huis paste en boven lag te slapen, heeft niks van de inbraak gehoord. ,,Ze hebben zelfs zijn telefoon en bankpasjes meegenomen, die naast zijn bed lagen terwijl hij lag te slapen. De pasjes hebben ze overigens ergens anders in huis weer teruggevonden”, vertelt Nijpels vanaf zijn vakantieadres in Italië waar hij net weer is aangekomen.  

Aan de staat van het leeggeroofde huis was zaterdag - op de dag na de inbraak - goed te zien dat de inbrekers niks hebben overgeslagen. ,,We zijn direct terug naar Nederland gevlogen. Werkelijk álles lag overhoop. Kasten, lades, ze zijn overal geweest. Er is ontzettend veel meegenomen.” 

Volgens Nijpels is er vooral veel zilverwerk verdwenen. ,,Zilveren brandewijnkommen, broodmanden, geboortelepels, zilveren bekers en veel cadeaus die ik heb gekregen bij mijn afscheid als burgemeester. Weet je, het gaat me vooral om de emotionele waarde van al die spullen. Ik zie mijn periode als burgemeester van Breda en als commissaris van de koningin als de mooiste periodes uit mijn carrière, waar ik graag aan terugdenk. En dat doe ik mede door al die bijzondere geschenken die ik in die tijd heb gekregen. Ze zijn daarom écht onvervangbaar. Het doet me allemaal wel veel pijn”, zegt Nijpels aangeslagen.

Quote

Zodra je daarmee aankomt bij een antiquair in binnen- of buitenland weet hij of zij dat het gestolen spullen zijn.

Ed Nijpels

Geen kenners

Volledig scherm
Ed Nijpels. © ANP

Hoop heeft hij nog wel, want volgens hem hadden de dieven niet echt verstand van waarde. ,,Ze hebben ook spullen laten liggen die veel waardevoller waren. Ik hoop dat ze dat wat ze hebben meegenomen troep vinden, het wegdoen en dat het zo weer ergens opduikt. Daarnaast kunnen ze het toch nergens verkopen want het zijn zeldzame voorwerpen die allemaal gemerkt zijn. Zodra je daarmee aankomt bij een antiquair in binnen- of buitenland weet hij of zij dat het gestolen spullen zijn.”

Inmiddels is hij met zijn vrouw Elsbeth (55) net weer terug op hun vakantieadres in Italië. ,,We proberen weer te genieten, maar nu we hier zijn besef je door de plotselinge rust wel steeds meer wat er allemaal verdwenen is. Maar ja, we proberen ons er overheen te zetten.” Zijn huis in Amsterdam heeft hij dit keer niet met een ander gevoel afgesloten. ,,Het heeft geen zin om ongerust te blijven.”

Het politieonderzoek is ondertussen in volle gang. Nijpels heeft zondag overal aangifte van gedaan en de politie is onder meer bezig met het controleren van camerabeelden. Ook is er een uitgebreid sporenonderzoek gedaan waarbij dna-materiaal is aangetroffen. Dit alles wordt door de politie onderzocht. ,,Er is nog weinig over bekend nu, het onderzoek is in volle gang.”

De handelswijze van de politie na de inbraak heeft de oud-politicus (inmiddels voorzitter van het Klimaatberaad) ondanks de omstandigheden positief gestemd. ,,Ik ben jarenlang voor de VVD woordvoerder politie geweest, dus ik heb er veel mee te maken gehad. Maar nooit heb ik het van de andere kant meegemaakt. Nooit ben ik zelf slachtoffer geweest. Ja, er is een keer een lp uit mijn oude Eend gestolen toen ik nog studeerde was. Dat was overigens ook een dure grap, maar dat kwam vooral omdat ik toen nog student was.”

 1. Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’
  PREMIUM

  Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’

  Een middagje winkelen met haar vriend in Maastricht eindigde voor de 33-jarige Esther Tuls in een nachtmerrie. Een meisje van elf werd voor hun ogen gruwelijk aangevallen door dertien zeer agressieve honden. Met gevaar voor eigen leven bevrijdde het tweetal het tienermeisje uit haar benarde situatie. Deze week, zes jaar later, werden ze gehuldigd voor hun heldendaad. ,,Ik heb heel lang in therapie gezeten.”
 2. Ruime meerderheid LTO-boeren vindt harde protestacties helemaal niks

  Ruime meerder­heid L­TO-boe­ren vindt harde protestac­ties helemaal niks

  Lang niet alle boeren staan achter de hardere acties van bijvoorbeeld Farmers Defence Force. Uit een enquête onder ruim vijfduizend leden van belangenorganisatie LTO Nederland blijkt dat minder dan drie op de tien boeren achter hardere demonstraties staan. Een grote meerderheid (71 procent) is wél voorstander van publieksvriendelijke activiteiten, op voorwaarde dat er sprake is van een duidelijk onderhandelingsdoel.