Volledig scherm
Drollen van wolvin GW998f op de Noord-Veluwe. Ze laat die achter om haar territorium te markeren en een mannetje te laten weten dat zij in dat gebied is. © Sabine Wolters/Geldersch Landschap en Kastelen

Wolvin op Noord-Veluwe heeft partner: ‘het begin van een roedel’

Er heeft zich definitief een wolvin gevestigd op de Noord-Veluwe. En de wolvin heeft ook al een mannetje in haar buurt. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek van uitwerpselen van de dieren, aldus de provincie Gelderland.

,,Nu er niet alleen een wolvin maar ook een wolf rondloopt op de Noord-Veluwe, zijn er in mei misschien wel jonge wolfjes”, zegt Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland. ,,Dit is het begin van een roedel.” Volgens de provincie is het mannelijke DNA dat is gevonden het allereerste teken van een wolvenmannetje in het gebied.

Er waren al langer signalen van de vestiging van wolvin GW998f, zoals ze in vaktaal is genoemd. Als een wolf een half jaar is waargenomen in een gebied, betekent dat volgens wolvenkenners dat het dier een leefgebied heeft uitgekozen. Vermoedelijk woont er ook een wolvin op de Midden-Veluwe. Daarover is medio maart zekerheid.

Actief volgen

De provincie Gelderland vroeg eind januari om versneld DNA-onderzoek, omdat de provincie duidelijkheid wilde hebben over de terugkeer van de wolf. Het DNA-onderzoek is uitgevoerd in het laboratorium van Wageningen Environmental Research, een onderzoeksinstituut van de Wageningse universiteit. Voor het onderzoek verzamelden vrijwilligers van Wolven in Nederland drollen. ,,Nu blijkt maar hoe belangrijk het is om de wolf actief te volgen. Dankzij de verzamelde uitwerpselen zijn we verrast door een derde wolf op de Veluwe’', aldus de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth.

Wolvenkenners gaan nu onderzoeken hoe groot het leefgebied van de wolvin is. Eind maart gaat de provincie praten met betrokken veehouders, natuurbeheerders en gemeenten. Lang niet iedereen is blij met de komst van de wolf. Het dier boezemt angst in en veehouders zijn bang dat een wolf hun schapen opeet. ,,Sinds de wolvin op de Noord-Veluwe rondloopt is daar niet één schaap aangevallen. Uit de keutels blijkt dat ze genoeg heeft aan wild uit de bossen”, stelt Wolven in Nederland.

Wolvenschade vergoeding

Gelderland zal de komende drie jaar alle wolvenschade vergoeden. De provincie wil ook meebetalen aan wolvenwerende maatregelen zoals hekken en speciale waakhonden. ,,De wolf is een zwaar beschermd dier. Het is de taak van de provincie om voor deze diersoort op te komen.’' De provincies hebben onlangs gezamenlijk een plan gemaakt over de omgang met de wolf.

De wolf verdween ongeveer 150 jaar geleden uit Nederland.

Kijk hier hoe de uitwerpselen onderzocht worden:

  1. Luuk Ikink en Simone Wijnands over Badr vs. Rico en het C&A-paard verdwijnt

    Luuk Ikink en Simone Wijnands over Badr vs. Rico en het C&A-paard verdwijnt

    Samen met zijn vrouw Simone Wijnands maakt presentator Luuk Ikink elke werkdag de OchtendPod: dé podcast voor wie graag opstaat met het laatste nieuws. Luuk en Simone bespreken aan hun ontbijttafel in 20 minuten het nieuws van de dag. Ze gaan in discussie over verschillende onderwerpen met een focus op (regionaal) nieuws, sport en entertainment. OchtendPod verschijnt elke werkdag om 06.00 uur ’s ochtends en is hieronder te beluisteren of via Spotify, Google Podcasts of iTunes.