Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Windstoten en regen: VID spreekt van drukste spits van 2017

UpdateAutomobilisten moeten vanavond rekening houden met grote drukte op de Nederlandse wegen. Door regen en wind is nu al sprake van een avondspits die bij de drukste van 2017 hoort. De VerkeersinformatieDienst (VID) spreekt zelfs van een 'nieuw record'. 

Weerplaza waarschuwde autorijders eerder vandaag al voor de weersomstandigheden van vanavond. Er geldt code geel door zware windstoten in het noordwesten van het land en de voorspelde regenval kan in heel Nederland voor een zeer drukke avondspits zorgen. Een brede strook aan regen trekt van het westen naar het oosten over ons land. 

De voorspelling van het weerbureau leek nu snel uitgekomen. De ANWB maakte rond 17.40 uur melding van iets meer dan 1000 kilometer file. Met 988 kilometer stond het filetotaal al op plek 2 van drukste avondspitsen van 2017. En de VID stelde in een tweet: 'Onderweg naar de drukste avondspits van het jaar', om later te twitteren dat het dit jaar nog niet drukker was op de Nederlandse wegen dan vanavond. 

,,Het jaarrecord tot nu toe stond dus op naam van de Pinksteruittocht (500 kilometer snelwegfile totaal). In oktober en november waren er al een aantal avondspitsen die vergelijkbaar waren (490 en 
497 kilometer file), maar nu gaan we dus ook absoluut over de 500-kilometergrens heen", meldt de VerkeersinformatieDienst op de website. De drukte deed zich vooral voor in de Randstad, Midden-Nederland en Noord-Brabant.

Dat de ANWB en VID verschillende kilometertotalen noemen heeft te maken met de gehanteerde rekenmethode. 
De ANWB meet files op het totale hoofdwegennet (snelwegen én N-wegen). 

Lees door onder de tweet.

Streaker op A59

Dat 'vegan streaker' Peter Janssen juist vandaag een actie houdt op de A59 werkt ook niet mee. Janssen houdt daar het verkeer op, ter hoogte van het Brabantse Haarsteeg. Hij vraagt met anderen aandacht 'voor het leed dat konijnen hun leven lang door moeten maken'. De actie begon iets voor 17.00 uur. Op de A59 ontstond daardoor al snel een file in de richting van Den Bosch. Die loopt snel op in lengte, meldt de VID. 

Lees door onder de tweet.

Sneeuw en gladheid

Weggebruikers kunnen komende nacht en morgen in het hele land hinder ondervinden door winterse neerslag. Er kunnen onweer, hagel en natte sneeuw voorkomen. Plaatselijk kan dat weer leiden tot gladheid. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers dan ook vanavond, morgen en de rest van het weekend alert te zijn op de weg.