Wetenschappers luiden de noodklok: schimmel roeit kikkers, padden en salamanders uit
Als er niet snel wordt ingegrepen, hebben we straks geen kikkers, padden of salamanders meer. Dat is de urgente boodschap van toonaangevende wetenschappers van over de hele wereld. Volgende week komen ze in Londen bijeen. Ze willen een reddingsactie op poten zetten voordat schimmels en virussen de amfibiesoorten definitief de das omdoen.
In iedere regio liggen de oorzaken van de sterfte anders, maar zeker is wel dat de beruchte Chytridiomycota-schimmels een belangrijke rol spelen.
Nieuw onderzoek, dat begin deze maand werd gepubliceerd in het tijdschrift Science, toont een overzicht van de schade die de schimmels hebben aangericht. Al tientallen jaren zaaien ze dood en verderf onder kikkers, padden en salamanders.
Sinds de verwoestende fungus voor het eerst opdook, zijn tenminste 100 amfibiesoorten van de kaart geveegd. Nu zijn schimmelziektes verantwoordelijk voor de achteruitgang van minstens 501 soorten amfibieën.
Een van die killers, genaamd Batrachochytrium dendrobatidis eet de huid van de amfibieën langzaam op terwijl ze nog leven.
Ook het zogeheten ranavirus veroorzaakt sterfte onder de amfibieën. In 2011 legden in ons eigen kikkerland meer dan duizend wilde kikkers het loodje in een vennetje in Drenthe. Ze waren getroffen door het dodelijke ranavirus.
Amfibieëncrisis
Trent Garner, hoogleraar van de Zoological Society van Londen, spreekt van een amfibieëncrisis, die veel ernstiger is dan uit eerdere schattingen bleek. ,,We moeten snel met een strategie komen om de schimmels te bestrijden’’, zegt Garner tegen The Guardian. De hoogleraar is ook de organisator van de internationale bijeenkomst voor de amfibieën.
De geelbuikvuurpad, bekend om zijn geelzwart gevlekte onderkant, de boomkikker, heikikker, de vinpootsalamander en de vuursalamander: het zijn maar een paar voorbeelden van de amfibieën die er momenteel heel beroerd voor staan.
Schadelijk
De verdwijning van die beestjes is niet alleen jammer, maar ook schadelijk voor het milieu, stellen biologen. Kikkers, salamanders en padden spelen namelijk een belangrijke rol in het behoud van gezonde ecosystemen. Kikkers eten bijvoorbeeld muggen die ziektes verspreiden. En zelf staan ze op het menu van bijvoorbeeld ooievaars en reigers. Kikkervisjes eten bovendien algen op en helpen zo algenbloei beperkt te houden.
Extra wrang daarbij is dat de schimmels onbedoeld door mensen zijn verspreid, onder meer door het verplaatsen van dieren. Op die manier zijn de schimmels door de jaren heen in steeds meer gebieden verspreid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
PREMIUM20 gewonden
Voetbalclub probeert ‘huifkartrauma’ kampioenselftal te verwerken: ‘Moet je dit soort rondritten wel doen?’
Terwijl voetbalvereniging KVV Losser zondag het dramatische ongeluk met de huifkar probeert te verwerken, doemt de vraag op hoe het heeft kunnen gebeuren. Want een tractor die een kar met mensen trekt, dat is gewoon verboden. Tenzij de gemeente er een ontheffing voor verleent. -
Update
Meldplicht voor apenpokken-besmettingen na enkele gevallen in Nederland; geen druk op zorg verwacht
Het apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte, wat betekent dat besmettingen of vermoedens daarvan direct moeten worden gemeld. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Minister Ernst Kuipers verwacht echter geen grote problemen door het virus. -
Moordenaar oud-minister Els Borst weer voor de rechter
Moordenaar Bart van U. (46), die eerst oud-minister Els Borst doodstak en maanden later zijn eigen zus, staat woensdag voor het eerst sinds zijn veroordeling in 2017 weer voor de rechter. Besproken wordt of zijn gedwongen opname in een tbs-kliniek verlengd moet worden.
-
PREMIUM
Schrappen vakantievluchten op Schiphol komt snel dichterbij: ‘Oplossing vinden lukt ze niet’
Het moment dat op Schiphol massaal vluchten worden geschrapt om enorme drukte te voorkomen, komt snel dichterbij. Het lukt de luchthaven maar niet om de personeelsproblemen, lange wachtrijen en chaos op te lossen. -
FNV dreigt met acties op Schiphol vanaf 1 juni om hoge werkdruk: ‘Personeelsleden vallen letterlijk om’
De FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol omdat de werkdruk op de luchthaven veel te hoog blijft voor onder meer beveiligers en afhandelaars van bagage. De vakbond wil dat er voor 1 juni een akkoord is met de luchthaven over het verlichten van de werkomstandigheden. ,,We gaan een hele zware zomer tegemoet.” -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.