Een bloemenzee op de plek waar Derk Wiersum werd vermoord.
Volledig scherm
Een bloemenzee op de plek waar Derk Wiersum werd vermoord. © EPA

Weski: laat advocaat Nabil B. ‘gegrimeerd’ in de rechtszaal verschijnen

De nieuwe, anonieme advocaat van kroongetuige Nabil B, mag anoniem blijven, maar moet wel zichtbaar in de rechtbank verschijnen. Dat stelt Inez Weski, advocate van Ridouan Taghi. De advocaat kan eventueel ‘gegrimeerd en onherkenbaar’ in de rechtszaal verschijnen, stelt ze.  Tussen beide advocaten is ondertussen een openbaar conflict uitgebroken.

Weski vindt dat de advocaat zichtbaar moet zijn tijdens de ondervraging van Nabil B., ‘teneinde de interactie met de getuige tijdens de ondervraging te kunnen beoordelen op eventuele beïnvloeding’. Die verhoren zijn niet toegankelijk voor het publiek.

Ze bestrijdt dat ze gezegd heeft dat de namen van de advocaten bekend moeten worden gemaakt. ,,Ik heb slechts gewezen op het feit, dat de wet die optie niet kent, maar ook heb ik gesteld tegenover de rechter-commissaris afgelopen maandag, dat wat mij betreft die advocaten anoniem mochten blijven.”

In een interview met De Telegraaf, haalde de anonieme advocaat van Nabil B. vanochtend uit naar Weski, die Ridouan Taghi verdedigt. Weski zou volgens de nieuwe raadsman willen dat de advocaten niet anoniem blijven. ,,Maar als je zoiets roept, kom dan wel met zinnige en relevante argumenten. Die heb ik niet gehoord. Ze zoekt alleen maar publiciteit en dient het belang van Taghi niet. Mijn cliënt zei: Weski zet mijn nieuwe advocaten voor het vuurpeloton.”

Klacht

Weski noemt die stelling ‘niet anders dan pure en onverklaarbare opruiing en laster’. ,,Alsof de advocaten in het onderzoek Marengo medeverantwoordelijk zijn voor de dood van Mr. Wiersum. Een ongegronde en vergaand lasterlijke beschuldiging.”

Weski dient nu bij de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten een klacht in tegen de nieuwe advocaat van Nabil B.  B.’s advocaat doet ‘willens en wetens in strijd met de feiten allerlei lasterlijke en zelfs opruiende uitspraken’, aldus Weski. 

Ze stuurde zaterdagmiddag een persbericht rond om haar standpunt toe te lichten. ,,Dat dit verzoek zo is geformuleerd door mij en overigens ook door andere raadslieden bij de rechter-commissaris is bekend bij die advocaat. De advocaten van Nabil B waren immers per video bij de discussie van de verdediging over dit onderwerp met de rechter-commissaris.”

Advocaat Inez Weski verlaat de extra beveiligde gevangenis in Vught.
Volledig scherm
Advocaat Inez Weski verlaat de extra beveiligde gevangenis in Vught. © Rob Engelaar

Beveiliging

De nieuwe advocaat van kroongetuige Nabil B. houdt er ernstig rekening mee de rest van het leven persoonsbeveiliging nodig te hebben. Dat zegt de advocaat, die volledig anoniem wenst te blijven, vandaag in De Telegraaf.

,,Met de arrestatie van Taghi is een slag gewonnen, maar nog niet de oorlog”, zegt de advocaat, die voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis volstrekt anoniem optreedt in een strafproces. Dit om wraakacties uit de onderwereld tegen te gaan. 

De nieuwe advocaat noemt het een eer het werk van Derk Wiersum, die in september geliquideerd werd, voort te zetten: ,,Ik erger me aan mensen die hun mond vol hebben van de rechtsstaat maar wegduiken als die moet worden verdedigd. Na de moord tuimelden advocaten over elkaar heen. Er waren rouwadvertenties, teksten op websites. Maar daar verdedig je de rechtsstaat niet mee. Nabil heeft voor hij mij belde meerdere advocaten om hulp gevraagd, niemand wilde of durfde.”

De advocaat stelt in het interview met De Telegraaf dat zijn cliënt, kroongetuige Nabil B., geen aangeslagen indruk maakte. ,,Integendeel. Ik merkte wel dat de moorden op zijn broer en advocaat geen moment uit zijn hoofd zijn.”