Welkom Energie heeft 50 miljoen euro schuld: 70.000 klanten hebben pech, op de fiscus na
De kans dat de 70.000 schuldeisers van Welkom Energie, onder wie veel ex-klanten, iets van hun geld terugzien lijkt uiterst klein. Het omgevallen energiebedrijf heeft 50 miljoen euro schuld en vrijwel niets in kas, blijkt uit het nieuwe faillissementsverslag van de curator.
David BremmerLaatste update:18-02-22, 22:21
Ruim vier maanden nadat Welkom Energie omviel, weet curator Sjakko van Raaijen van kantoor Schop & Okkerse Advocaten de financiële situatie steeds beter te ontrafelen. Die is deplorabel: Welkom Energie staat voor tientallen miljoenen euro's bij zijn schuldeisers in het krijt, valt het tweede financiële verslag te lezen. Bezittingen zijn er nauwelijks, de energieleverancier van ondernemer Jaap Bakker besteedde vrijwel alle diensten uit.
De Belastingdienst is met bijna 13 miljoen euro de grootste individuele schuldeiser. Dat bedrag is overigens veel hoger dan eerder gedacht. In het eerste faillissementsverslag stond slechts 3,8 miljoen euro vermeld. De curator zegt nog wel te hopen op een substantiële belastingteruggave ‘die de schuldeisers ten goede zal komen.’ De accountant van Welkom Energie heeft inmiddels alle aangiften bij de fiscus ingediend.
Bankrekening
Er zijn echter beduidend meer schulden. Zo telt de bankrekening van Welkom Energie bij Rabobank een negatief saldo van 9,5 miljoen euro. Liefst 70.000 van de 90.000 voormalige klanten hebben daarnaast nog geld te goed: in totaal 20 miljoen euro, circa 285 euro per klant. Vijftien andere partijen vorderen 6 miljoen euro.
Welkom Energie bezit geen onroerend goed en heeft nauwelijks kantoormeubilair en inventaris
Tweede faillissementsverslag curator Sjakko van Raaijen
Het UWV krijgt ook een nader te bepalen bedrag. De instantie heeft het ontslag afgewikkeld van de tien werknemers, die bij Welkom Energie op de loonlijst stonden.
Het failliete Welkom Energie heeft daarmee al 48,9 miljoen euro aan erkende schulden in de boeken staan. Daartegenover staan slechts 2,3 miljoen euro aan bezittingen. Eneco betaalde onder meer ruim 2 miljoen euro om de 90.000 klanten van Welkom Energie te mogen overnemen.
Al met al lijkt alleen de Belastingdienst zijn aanslag (deels) te kunnen innen. Het burgerlijk wetboek wijst de fiscus namelijk aan als ‘preferente schuldeiser’, met voorrang boven andere schuldeisers.
Het UWV bezit eveneens zo'n gunstige positie. Banken zijn niet preferent, maar kunnen als kredietverstrekker wel allerlei zekerheden stellen. Uit het faillissementsverslag is onduidelijk of Rabobank dat heeft gedaan.
De 70.000 gewone klanten staan in ieder scenario achterin de rij. Zij zijn in juridische taal ‘concurrente schuldenaren’. De kans dat zij iets van hun geld terugzien lijkt uiterst gering.
Boedel kan nog groeien
Het bedrag dat in de boedel zit kan nog wel behoorlijk groeien. Van 20.000 klanten heeft curator Sjakko van Raaijen nog 5 miljoen euro te goed, werd donderdag bekend. Dat is circa 250 euro per klant.
Duizenden van deze klanten hebben via een truc teveel betaalde energiekosten teruggehaald. Via een Melding Onterechte Incasso (MOI) bij de eigen bank konden zij hun maandelijkse energiekosten tot 13 maanden geleden terug laten boeken. Zo ontvingen deze gedupeerde oud-klanten hun geld meteen retour en hoefden ze niet achteraan in de rij van schuldeisers plaats te nemen.
20.000 ex-klanten wisten geld van Welkom Energie terug te halen via een truc: de Melding Onterechte Incasso
In veel gevallen is echter te veel teruggeboekt: soms doordat de bank automatisch alle termijnen teruggaf, maar ook omdat veel klanten hun welkomstbonus van 200 euro terughaalden. Een deel bracht verder compensatie in rekening voor de torenhoge tarieven die ze bij hun nieuwe leverancier kwijt zijn.
De curator betwist dit en gaat daar in het tweede faillissementsverslag uitgebreid op in. ,,Hoewel uit het oogpunt van gedupeerden begrijpelijk, kan ik dit niet accepteren”, zei hij eerder deze week tegen deze site. Hij heeft incassobureau Collect4U ingehuurd om de 5 miljoen euro te innen.
Ruzie om gasmiljoenen
Curator Van Raaijen claimt daarnaast het recht op een flinke partij gas, die Welkom Energie voor het faillissement bij gashandelshuis GasTerra inkocht. Deze hoeveelheid is door de explosief gestegen gasprijzen nu miljoenen euro’s waard. GasTerra, eigendom van de staat, betwist het eigendomsrecht echter, onthulde het AD eerder.
De curator heeft een advocaat in de arm genomen, wat de boedel inmiddels bijna 7400 euro heeft gekost. Of een rechtszaak volgt - iets dat Van Raaijen eerder nadrukkelijk niet uitsloot - beslist hij komende tijd. ‘Er zijn nog een aantal elementen waarover vragen resteren en ten aanzien waarvan (mogelijk) nog nader deskundig advies ingewonnen dient te worden’, schrijft Van Raaijen in zijn verslag.
In het meest positieve geval zal het jaren duren voordat de partij gas te gelde kan worden gemaakt. En ook dan lijkt de Belastingdienst de lachende derde. In plaats van staatsbedrijf GasTerra belandt het geld via een andere weg bij het ministerie van Financiën. De Staat profiteert altijd.
Nauwelijks bezittingen
Veel meer opbrengsten vallen er niet te verwachten voor de curator. Het failliete Welkom Energie had nauwelijks bezittingen: er was geen eigen onroerend goed, zoals bedrijfspanden. De bedrijfsinventaris was ‘zeer bescheiden’ met slechts enkele bureaus, bureaustoelen, ict-apparatuur en vergadertafels en stoelen. ,,Een deel daarvan werd overigens door de verhuurder ter beschikking gesteld en is geen eigendom van Welkom Energie.”
Wel waren er bij Welkom Energie bijna 1700 verbruiksmonitoren aangetroffen, waarmee klanten konden zien hoeveel energie zij verbruikten. Die zijn geveild voor ruim 30.000 euro.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.