Drugskartels kiezen tijdens de coronacrisis nieuwe routes voor de export van cocaïne
Volledig scherm
PREMIUM
Drugskartels kiezen tijdens de coronacrisis nieuwe routes voor de export van cocaïne © OCCRP

Welke lockdown? Hoe de cocaïnemaffia de coronacrisis heeft overwonnen

De coronacrisis raakt bedrijfstakken over de hele wereld. Maar de cocaïne-industrie, die jaarlijks miljarden omzet, blijkt allang sluipwegen te hebben gevonden om de quarantainemaatregelen te omzeilen. ,,Wie de route blokkeert, wordt doodgemaakt.”

Hij zat in zijn maag met een partij van 537 kilo cocaïne, binnengekomen via de Italiaanse haven Gioia Tauro, die zijn maffiaclan controleert. Maar vanwege de lockdown, die de hevige virusuitbraak in Italië moest indammen, kon hij zijn lading niet kwijt in het noorden, vanwaar het poeder naar eindgebruikers in Europa wordt verspreid.  

Dus besloot Rocco M. de coke te begraven.

Hij reed naar een citroenplantage en pakte een schep om de 150 pakketten geperste witte blokken onder de grond te stoppen. Een actie waarvoor hij zich later wel voor zijn hoofd kon slaan. Door de lockdown-controles had de Italiaanse politie hem in de gaten gekregen en stilletjes gevolgd tot de citroenplantage. Nu wacht M. een strafproces wegens drugssmokkel.

En zo ervaart de miljardenbusiness van de cocaïnehandel links en rechts de gevolgen van de coronacrisis. Maar een wekenlang onderzoek van journalistencollectief OCCRP*, waar deze site zich bij aansloot, maakt duidelijk dat de cocaïnebazen zich razendsnel hebben aangepast aan de nieuwe omstandigheden. Waar andere economische grootheden als de oliehandel op hun gat liggen, weten drugsbazen de coronamaatregelen inmiddels handig te omzeilen.

Lees hieronder verder hoe de cocaïnemaffia zich aanpast aan de coronacrisis, onder meer door eeuwenoude indianenroutes te gebruiken.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”