Volledig scherm
© David van Haren

Waterschap slaat alarm om droogte: kijk uit voor dode vissen en blauwalg

In een deel van Gelderland en Overijssel is het per direct verboden om nog water te gebruiken uit sloten, beken of vijvers. Door de aanhoudende droogte 'explodeert' het aantal ziekten en blauwalg, merkt het waterschap Rijn en IJssel. Het risico: dode vissen en ratten, en veel meer bacteriën. 

Mensen kunnen het oppervlaktewater beter niet meer aanraken, aldus dijkgraaf Hein Pieper donderdagmiddag. Met de lage waterstanden en hoge temperaturen exploderen bacteriën als botulisme en groeit blauwalg onstuimig. Daardoor kunnen vissen en ratten sterven, mensen kunnen bij besmetting ook tal van klachten krijgen als diarree, huidirritatie en hoofdpijn. ,,We zitten hier op het droogste punt van Nederland'', zegt dijkgraaf Pieper. ,,Dit verbod is om het water in de natuur te houden en het grondwater, dat ook zakt, nog op peil te houden.'' 

Bedrijven, boeren en burgers mogen helemaal geen water gebruiken uit sloten, vijvers of meren. Zijtakken van beken zijn afgesloten om watergebrek te voorkomen. Veel riviertjes en beekjes zijn al drooggevallen. 

Volledig scherm
Kaart met neerslagtekort in Nederland. © KNMI
  1. Schoonmoeder Syriëganger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgangers hier voor de rechter’
    video

    Schoonmoe­der Syriëgan­ger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgan­gers hier voor de rechter’

    ,,Breng Syriëgangers hier voor de rechter, anders worden ze daar vrijgelaten en zijn ze over tien jaar veel gevaarlijker", dat zegt de moeder van Meryam, een Syriëganger die met haar man en drie kinderen in 2014 naar het strijdgebied in Syrië en Irak vertrok. De man, de bekende jihadist Jermaine W., is inmiddels overleden. Maar Meryam en haar drie kinderen (die nu ongeveer 11, 9 en 7 jaar oud zijn) bevinden zich nog in het allerlaatste stukje IS-gebied dat over is rond het stadje Baghuz In Syrië.