Wateroverlast na noodweer met hagelstenen als poffertjes in westen en zuiden

UpdateDe zware onweersbuien met centimeters grote hagelstenen die gistermiddag over het westen en zuiden van Nederland heen trokken hebben voor flink wat overlast gezorgd. Straten stonden blank en bestuurders op de snelweg hadden de auto enige tijd op afritten en onder viaducten gezet vanwege een verminderd zicht.

Het KNMI had tot 17.00 uur code oranje afgekondigd. De uren daarna waren het midden en noorden van Nederland aan de beurt en geldt code geel.

Weerinstituut KNMI voorspelde vooraf zwaar onweer, forse windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur hagelstenen van 2 tot 4 centimeter. Dat is uitgekomen: op sociale media deelden inwoners van onder meer Rotterdam massaal foto's en video's van het noodweer. Ook weerman Reinier van den Berg roert zich. ,,Mooi voorbeeld van een splitsende onweersbui boven het noordoosten van Brabant”, schrijft hij op Twitter. ,,Ook de bui boven Zuid-Holland is een stevig exemplaar.”

Rotterdammer Frank Hensen toont een foto van een Citroën en de bijbehorende hagelstenen. ,,1 poffertjespan... Hagelstenen zo groot als pingpongballen.” Nanina Borsje zag een meeuw voor haar neus dood uit de lucht vallen na door hagel getroffen te zijn. Ze deelde de foto.

Weerman Ben Lankamp van Weerplaza heeft meldingen van 3 tot 4 centimeter grote hagelstenen binnengekregen vanuit Rotterdam, Dordrecht en Schiedam. ,,Met die grootte zou er zomaar schade kunnen zijn opgetreden.” Wel was die hagelbui kortdurend, wat weer scheelt. ,,De buien hebben een zeer grillig karakter.”

De ‘code oranje’ van het KNMI - het op één na hoogste weeralarm wat inhoudt: wees voorbereid, er is kans op schade en letsel - noemt hij terecht. ,,Die waarschuwing is echt specifiek voor die enorme onweersbui bij Rotterdam ingesteld.”

Buien naar Noorden

Een heftige onweersbui met grote hagelstenen en regen teistert Spijkenisse voor een kwartier.
Volledig scherm
Een heftige onweersbui met grote hagelstenen en regen teistert Spijkenisse voor een kwartier. © Peter de Jong Fotografie

Rond 16.30 uur bevond het gevaarlijkste buienfront zich op de lijn Den Helder-Alkmaar- het westen van Amsterdam richting Zuid-Holland. De uren daarna trok het noodweer over het midden en vervolgens noordoosten van Nederland heen.

De laatste onweersbui vertrok gisteravond naar Duitsland. ,,Vandaag een rustdagje, met geregeld zon en 22 tot 26 graden. Vervolgens riemen vast, want morgen begint de hitte-achtbaan. Donderdag kan het lokaal 38 graden worden. Vorig jaar was het bijna exact op dezelfde dagen ook extreem heet.”

Hagelstenen zo groot als knikkers.
Volledig scherm
Hagelstenen zo groot als knikkers. © Wim van Amerongeb