In Maastricht is een triagetent gebouwd bij het ziekenhuis: daar worden potentiële coronagevallen eerst getest.
Volledig scherm
PREMIUM
In Maastricht is een triagetent gebouwd bij het ziekenhuis: daar worden potentiële coronagevallen eerst getest. © EPA

Wat weten we nu over het virus, de bestrijding en onze zorgcapaciteit?

TUSSENSTANDVijfentwintig dagen na het eerste corona-geval is Nederland totaal veranderd. 179 mensen zijn overleden, en ook de kennis over het virus en de bestrijding staat niet stil. 

Dagelijks publiceren wetenschappers nieuwe inzichten over het gevreesde virus. Nederland probeert de ‘lessen’ uit China en Italië in de praktijk te brengen. Maar waar staan we nu, 25 dagen na de eerste besmetting in Nederland? Een tussenstand in vier onderdelen. 

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”