Wat doet Kees van der Staaij (SGP) als zijn zoon zoent met een jongen?

SGP-voorman Kees van der Staaij kreeg zondag en vandaag veel kritiek te verduren, omdat hij één van circa 200 orthodox-protestante prominenten is, die de zogeheten Nashville-verklaring ondertekenden.

Het gaat om een uit de VS overgewaaid anti-homopamflet met als ondertitel ‘Een gezamenlijke verklaring over Bijbelse seksualiteit’ – waarin staat dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. Het zou in strijd zijn met ‘Gods heilige bedoelingen wanneer mensen zichzelf bewust zien en positioneren als personen met een homoseksuele of transgenderidentiteit.’ ,,De SGP heeft er nooit een geheim van gemaakt te staan voor de Bijbelse noties over huwelijk, gezin en seksualiteit. In lijn daarmee heb ik aangegeven dat ik me kan vinden in de strekking van de Nashville-verklaring”, aldus Van der Staaij in een toelichting.

Op de man af

Op 9 maart 2017, in de aanloop naar de Kamerverkiezingen, werd de SGP-leider aan de tand gevoeld door Gerben Kuitert, journalist van De Twentsche Courant Tubantia en Peter Timmerman van de UT. Dat gebeurde in de debatserie ‘Van torentje naar torentje’. Peter Timmerman van de Universiteit Twente vroeg Van der Staaij toen op de man af wat hij zou doen als hij zijn zoon zoenend op de bank zou aantreffen met een andere jongen. Zie bovenstaande video voor zijn reactie.

Volledig scherm
Kees van der Staaij liet zich in maart 2017 interviewen in het kader van 'Van torentje naar torentje', een gezamenlijk project van de UT en De Twentsche Courant Tubantia. © Emiel Muijderman