Volledig scherm
De honderden containers die op de Noordzee overboord van de MSC Zoe vielen zullen worden geborgen door bergingsschiep Atlantic Tonjer. © EPA

Wadden zijn dit weekeinde te woelig om containers te bergen

De berging van containers in het Waddengebied is opnieuw uitgesteld. Het weer is te onstuimig en ook zondag zal dat nog het geval zijn, aldus Rijkswaterstaat.

Bergingsschip Atlantic Tonjer is wel al in de Eemsgeul. ,,Gezien de weersomstandigheden en de diepte waarop containers in die geul liggen, is berging volgens de kapitein onverantwoord. Daarmee wordt op zijn vroegst maandag begonnen’', zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De Atlantic Tonjer kan ,,flink veel” containers herbergen, aldus de woordvoerder. Een tweede schip dat onderweg was, een surveyschip dat bodemonderzoek doet, is al eerder naar de haven van IJmuiden teruggevaren. Gisteren was er al twijfel over of de bergingswerkzaamheden door konden gaan, vanwege het slechte weer.

In totaal 291 containers sloegen in de nacht van 1 op 2 januari overboord van de MSC Zoe. Er zijn er inmiddels 238 gelokaliseerd, 18 aangespoeld (waarvan 1 in Duitsland) en 7 geborgen. De inhoud van verschillende containers spoelde aan op de Wadden en het vasteland van Friesland en Groningen.

 1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt
  video

  Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

  Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.
 2. Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook
  Brieven met Eus

  Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook

  Brieven van lezers, boos op het nieuws of het juist roerend eens met wat deze krant schrijft. We ontvangen ze elke dag. Een bloemlezing van wat onze lezer bezighoudt, siert dagelijks de brievenpagina. Columnist Özcan Akyol vraagt zich in de videoreeks Brieven met Eus af wat krantenlezers ertoe brengt hun woede of passie van zich af te schrijven. Vandaag is hij op bezoek bij Ferry, die vindt dat hij zulke moeilijke woorden gebruikt.