Waarschuwing: Loslaten maatregelen levert enorme tweede ic-piek op

videoAls we per 1 juni de maatregelen tegen het coronavirus - vooral het afstand houden en verplicht thuisblijven bij ziekte - compleet laten varen dan kan er komende zomer een grote, nieuwe piek ontstaan op de ic’s.

Dat meldt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care, vanmorgen in een briefing aan de Tweede Kamer. ,,De impact van het loslaten van social distancing-maatregelen is zeer groot. Het gevaar is een enorme toename als je versoepelt.”

Volgens een illustratie wordt de volgende piek, die dan verwacht wordt in juli, veel hoger dan nu (circa 2400 bedden). De tweede piek kan dan oplopen tot ongeveer 10.000 ic-bedden. Maar dat getal in het model is onzeker, benadrukt Gommers.

Momenteel gaat het juist de goede kant op met de verwachte druk op de ic, bleek vanmorgen ook. Vóór 1 juni kan het aantal bezette plaatsen op de intensive care weer zijn gezakt onder de normale capaciteit, meldde RIVM-directeur Van Dissel. De eerste piek ligt nu in de laatste week van april. 

Quote

De impact van het loslaten van social distancing-maatrege­len is zeer groot. Het gevaar is een enorme toename als je versoepelt

Diederik Gommers

Burn-out

Gommers herhaalde verder zijn boodschap dat zorgverleners niet te lang onder enorme druk mogen staan, omdat dan het risico op fouten toeneemt en zelfs een burn-out op de loer ligt. Kamerlid Kees van der Staaij zei het tijdens de briefing mooi: ,,Zorgverleners geven momenteel alles voor een sprint, maar ze moeten nog een hele marathon lopen.”    

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care.
Volledig scherm
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care. © ANP

In onderstaande graphic het aantal coronapatiënten per leeftijdsgroep:

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”