Volledig scherm
PREMIUM
Iraanse studenten. © AFP

Waarom probeert Iran Nederlandse universiteiten te hacken?

Iraanse overheidshackers hebben het gemunt op Nederlandse universiteiten. Ze lijken op zoek naar studieboeken, lesmateriaal en inloggegevens van studenten. ,,Maar Iran wil ook laten zien waartoe het in staat is.”

Zeker drie Nederlandse universiteiten en een HBO-instelling waren de afgelopen maanden slachtoffer van Iraanse overheidshackers, stellen cybersecurityspecialisten van PricewaterhouseCoopers(PwC). Die hackers hadden het gemunt op onderwijsmateriaal en de inloggevens van Nederlandse studenten. De boeken en inloggegevens (die toegang tot de online universiteitsbibliotheek) werden op Iraanse websites te koop aangeboden voor studenten. Waartoe de hackers precies toegang hebben gekregen is onduidelijk.

 1. ‘Afperser bombrief lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven’
  PREMIUM

  ‘Afperser bombrief lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven’

  Een papieren zakje met een aanzicht van Delft, een 9 volt-batterij en een opmerkelijke handtekening. Het zijn drie sporen die de afperser achterliet in tien bombrieven. De politie hoopt dat iemand aanslaat op deze opvallende combinatie en hen zo dichter bij de dader brengt. Maar waarom gebruikte de dader juist dit? Deze afperser lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven, zeggen experts.
 2. Rechter: ‘Vervolging IS-verdachte stopzetten als terughalen te lang duurt’

  Rechter: ‘Vervolging IS-verdachte stopzetten als terughalen te lang duurt’

  De vervolging van Syriëgangster Ilham B. uit Gouda moet worden stopgezet als het ministerie van Justitie niet kan aantonen dat het zich inspant om de vrouw terug te halen naar Nederland. Dat stelt de rechtbank Rotterdam vanmiddag. Daarmee zouden B. en tientallen andere Nederlandse jihadisten mogelijk hun straf ontlopen als ze ooit terugkomen naar Nederland, aangezien ze niet twee keer voor hetzelfde feit kunnen worden vervolgd.