Waarom de tweede golf in Duitsland véél milder is: ‘Zij luisteren, wij discussiëren maar door’
Het eindeloze Nederlandse gediscussieer en gepolder over coronamaatregelen zorgt ervoor dat burgers zich minder goed aan de regels houden. Dat zegt Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie en lid van het Outbreak Management Team (OMT).
Delen per e-mail
,,Hier discussiëren we maar door. Ik denk dat we het draagvlak voor het coronabeleid in Nederland daardoor echt kapot kunnen praten. We moeten stoppen met twijfel zaaien”, stelt Voss in een interview met deze site, over de grote verschillen tussen de Nederlandse en Duitse besmettingscijfers. In Nederland raken op dit moment in verhouding zeven tot acht keer meer mensen besmet met corona dan bij de oosterburen.
Neem dinsdag: Duitsland (83 miljoen inwoners) telde op die dag ruim 2000 besmettingen, Nederland (17 miljoen inwoners) zo'n 3000. In Noordrijn-Westfalen (NRW), een deelstaat die qua inwoneraantal en bevolkingsdichtheid bijna perfect met ons land valt te vergelijken, waren er dinsdag 538 besmettingen. Het totaal aantal doden in NRW sinds februari: 1872. In Nederland: 6393.
Gezagsgetrouwer
Volgens Voss komt dat onder meer doordat Duitsers zich beter aan de basisregels houden. Enerzijds omdat ze van nature gezagsgetrouwer zijn dan Nederlanders. Maar de in Duitsland geboren en opgegroeide Voss, naast hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen ook arts-microbioloog bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in dezelfde stad, wijst ook op het in Nederland ‘veel extremer gevoerde’ maatschappelijke debat, waarbij iedereen aan talkshowtafels en zelfs bij het kabinet zijn of haar zegje mag doen over het coronabeleid.
Zo wonnen zowel het kabinet als de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema voor het onderwerp mondkapjes advies in bij het Red Team, een niet aan de overheid verbonden club onafhankelijke experts. Premier Mark Rutte noemde het Red Team in de laatste coronapersconferentie van het kabinet ‘een club mensen die ons scherp houdt’.
,,Daarmee geeft hij ze status, en creëer je een soort competitief adviesmodel. Dat helpt in mijn ogen niet om draagvlak te creëren bij de burger”, vindt Voss, die zelf dus lid is van het OMT, het officiële wetenschappelijke adviesorgaan van de overheid.
Lees hieronder het volledige interview met Andreas Voss. Daarin gaat hij in op de veel grotere testcapaciteit in Duitsland, maar ook op de cultuurverschillen tussen ons en de Duitsers. ,,Als je een Duitser zegt dat hij moet springen, dan zal hij je vragen: hoe hoog? Een Nederlander vraagt: waarom?”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zorgen om mentale gezondheid bij avondklok: ‘De boel wordt thuis op spanning gezet’
Psychologen maken zich ernstige zorgen over de mentale gezondheid van Nederlanders als de avondklok wordt ingevoerd. Vooral alleenwonenden en gezinnen in kleine ruimtes staat een grote uitdaging te wachten. -
PREMIUM
Video Hoe boze demonstranten door Google en CIA bij deze onschuldige familie in Dronten terechtkomen
Demonstranten die zondag op het Museumplein in Amsterdam met lijf en leden tegen de coronaregels protesteerden, hebben het nu gemunt op de familie Huijbregts in Dronten. Onterecht, want met een opruiend vliegtuigje hebben vader Jacques, zijn vrouw en de vier kinderen niets te maken. Een vals IP-adres wijst hun huis echter niet voor het eerst aan. Is het Google, of toch de CIA? ,,Wij zijn altijd hét middelpunt.” -
Jeugdhulp ziet een toename van suïcidaal gedrag en eetstoornissen door coronaregels
Verschillende jeugdhulpaanbieders zien een verergering van de problematiek die er speelt onder kinderen. Dat constateert de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Zowel de jeugd-GGZ, de jeugdhulp en opvoedhulp ziet een toename van suïcidaal gedrag en eetstoornissen. Ook neemt de druk op het personeel in de jeugdhulp toe, bijvoorbeeld door het wegvallen van het onderwijs. -
PREMIUM
Britse variant dringt nu ook verpleeghuizen binnen: ‘Er was geen houden aan’
De Britse variant van het coronavirus dringt nu ook verpleeghuizen binnen. Die maken zich grote zorgen. Een verpleeghuis in Blijham ziet zich gedwongen tot gevoelige maatregelen die niemand wil: een noodrooster en een bezoekverbod. -
PREMIUM
Criticasters zitten Outbreak Management Team op de huid. Hebben zij een punt?
Ze zitten het Outbreak Management Team (OMT) en het kabinet op de huid met kritiek op het coronabeleid. De aanpak is te laks, vinden deskundigen van Red Team. Hebben ze een punt?
-
PREMIUM
Hoogleraar virologie: ‘Bewijs voor invoering avondklok is niet overtuigend’
Met de geplande invoering van een avondklok zet Nederland zich schrap voor de opkomst van de Britse variant van het coronavirus. Toch is niet elke expert ervan overtuigd dat er een grote donkere wolk op ons afkomt. Zoals Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam. ,,Dat een variant de overhand krijgt, wil niet zeggen dat ze ook besmettelijker is.” -
PREMIUM
Mondkapjes en avondklok paraat mocht het over drie weken niet beter gaan
Als het over drie weken beter gaat met de corona-epidemie, worden de nieuwe regels niet automatisch overal afgeschaft. En mocht het nodig zijn, dan heeft het kabinet een avondklok en mondkapjes achter de hand. Ondertussen zwelt de kritiek aan. -
PREMIUM
GGD ontslaat medewerker die gezin adviseerde te liegen over coronatest: ‘Doen net of we gek zijn’
Een medewerker bron- en contactonderzoek van de GGD Twente is per direct ontslagen, nadat ze een Rijssens gezin adviseerde te liegen over een coronatest. Toen er verwarring ontstond over de uitslag van vader, kreeg een van de dochters telefonisch te horen: „Je hoeft tegen de thuiszorg niet te zeggen dat je getest hebt, hé. Dan doen we net of we gek zijn.”