Waarom de tweede golf in Duitsland véél milder is: ‘Zij luisteren, wij discussiëren maar door’
Het eindeloze Nederlandse gediscussieer en gepolder over coronamaatregelen zorgt ervoor dat burgers zich minder goed aan de regels houden. Dat zegt Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie en lid van het Outbreak Management Team (OMT).
Delen per e-mail
,,Hier discussiëren we maar door. Ik denk dat we het draagvlak voor het coronabeleid in Nederland daardoor echt kapot kunnen praten. We moeten stoppen met twijfel zaaien”, stelt Voss in een interview met deze site, over de grote verschillen tussen de Nederlandse en Duitse besmettingscijfers. In Nederland raken op dit moment in verhouding zeven tot acht keer meer mensen besmet met corona dan bij de oosterburen.
Neem dinsdag: Duitsland (83 miljoen inwoners) telde op die dag ruim 2000 besmettingen, Nederland (17 miljoen inwoners) zo'n 3000. In Noordrijn-Westfalen (NRW), een deelstaat die qua inwoneraantal en bevolkingsdichtheid bijna perfect met ons land valt te vergelijken, waren er dinsdag 538 besmettingen. Het totaal aantal doden in NRW sinds februari: 1872. In Nederland: 6393.
Gezagsgetrouwer
Volgens Voss komt dat onder meer doordat Duitsers zich beter aan de basisregels houden. Enerzijds omdat ze van nature gezagsgetrouwer zijn dan Nederlanders. Maar de in Duitsland geboren en opgegroeide Voss, naast hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen ook arts-microbioloog bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in dezelfde stad, wijst ook op het in Nederland ‘veel extremer gevoerde’ maatschappelijke debat, waarbij iedereen aan talkshowtafels en zelfs bij het kabinet zijn of haar zegje mag doen over het coronabeleid.
Zo wonnen zowel het kabinet als de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema voor het onderwerp mondkapjes advies in bij het Red Team, een niet aan de overheid verbonden club onafhankelijke experts. Premier Mark Rutte noemde het Red Team in de laatste coronapersconferentie van het kabinet ‘een club mensen die ons scherp houdt’.
,,Daarmee geeft hij ze status, en creëer je een soort competitief adviesmodel. Dat helpt in mijn ogen niet om draagvlak te creëren bij de burger”, vindt Voss, die zelf dus lid is van het OMT, het officiële wetenschappelijke adviesorgaan van de overheid.
Lees hieronder het volledige interview met Andreas Voss. Daarin gaat hij in op de veel grotere testcapaciteit in Duitsland, maar ook op de cultuurverschillen tussen ons en de Duitsers. ,,Als je een Duitser zegt dat hij moet springen, dan zal hij je vragen: hoe hoog? Een Nederlander vraagt: waarom?”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Te weinig plekken voor jongeren met een taakstraf
De Raad voor de Kinderbescherming heeft een tekort aan geschikte werkplekken voor jongeren die een taakstraf opgelegd krijgen. Dat is extra prangend nu er steeds meer gevallen zijn met complexe problemen, zoals extreem schoolverzuim of een moeilijke thuissituatie. -
PREMIUM
Naïef is ze niet en verdachte mailtjes negeert Gerda (57) altijd: tóch werd ook zij opgelicht voor 5500 euro
Wie denkt dat online oplichters vooral slachtoffers maken onder ouderen heeft het mis: afgelopen coronajaar waren vooral mensen tussen de 40 en 60 jaar de pineut. Eén keer klikken op een foute link leverde gemiddeld 1500 euro schade op. En gevallen waarin mensen vele duizenden euro's kwijtraken zijn geen uitzondering. -
PREMIUM
Basisscholen zo goed mogelijk voorbereid op eindtoets in coronatijd
Basisscholen nemen tussen nu en half mei de digitale eindtoets af bij hun leerlingen. De papieren versie staat gepland voor morgen en overmorgen. Is dat wel te doen voor scholen? En trekken de leerlingen zo’n test tijdens deze periode? ,,We staan er hier allemaal heel relaxed in.” -
PREMIUMReconstructie
Reconstructie van de moord op Bas van Wijk: ‘Moet ik je door je knie schieten? Ik bluf niet!’
De rechtszaak tegen Samir el Y., die 8 augustus vorig jaar Bas van Wijk op klaarlichte dag doodschoot, begint maandag en lijkt overzichtelijk: hij werd gepakt en bekende meteen. Maar ging het nou om roofmoord of ruzie? Reconstructie van een dramatische dag aan De Nieuwe Meer in Amsterdam. ,,Ik dacht: Ik geef mijn horloge maar af in de hoop dat het klaar zou zijn...” -
PREMIUM
Criticasters zitten Outbreak Management Team op de huid. Hebben zij een punt?
Ze zitten het Outbreak Management Team (OMT) en het kabinet op de huid met kritiek op het coronabeleid. De aanpak is te laks, vinden deskundigen van Red Team. Hebben ze een punt?
-
Vondelpark in Amsterdam weer dicht wegens drukte
Het is volgens de gemeente Amsterdam opnieuw te druk in het Vondelpark. De vier zij-ingangen zijn daarom tijdelijk gesloten, zo laat de gemeente rond 14.00 uur weten via Twitter. Dat gebeurde gisteren ook al. -
Video
Uniek babynieuws: kuifmangabey geboren in Beekse Bergen
Safaripark Beekse Bergen heeft uniek babynieuws gemeld. Begin deze maand is daar een kuifmangabey geboren. Het park meldt dat het wereldwijd het enige jong van deze apensoort is dat te bewonderen is in een dierentuin. -
PREMIUM
Mondkapjes en avondklok paraat mocht het over drie weken niet beter gaan
Als het over drie weken beter gaat met de corona-epidemie, worden de nieuwe regels niet automatisch overal afgeschaft. En mocht het nodig zijn, dan heeft het kabinet een avondklok en mondkapjes achter de hand. Ondertussen zwelt de kritiek aan.