Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Vrouw uit Breda overleden tijdens 112-storing, omstanders probeerden ambulance te bellen

UpdateEen vrouw is afgelopen maandag thuis in Breda overleden tijdens de landelijke 112-storing. Dat bevestigt de Regionale Ambulance Voorziening Midden-West-Noord Brabant tegenover BN DeStem na eerdere berichtgeving van RTL Nieuws. De NAV wil echter geen direct verband koppelen tussen de dood van de vrouw en de 112-storing. ,,We leven mee met de nabestaanden. We betreuren dat de storing ervoor heeft gezorgd dat 112 een aantal uren niet bereikbaar was.‘’

De vrouw was onwel geworden en omstanders probeerden de hulpdiensten te bereiken, maar dat lukte niet door de storing. Vervolgens werd de huisarts opgeroepen, die op weg naar de patiënt langs het politiebureau reed. De politie kreeg via de portofoon contact met de ambulancedienst, die ter plekke ging.

De huisarts, die al naar het huis was gegaan, probeerde de vrouw te reanimeren. De ambulance was met zeven minuten ter plekke en nam de reanimatie over, maar helaas mocht dat niet meer baten.

Verband

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio weet niet of er een verband is tussen de dood van de vrouw en het later dan normaal arriveren van de ambulance. ,,Ik ben geen arts, kan daar geen antwoord op geven. Een en ander hangt af van welke aandoening ze had en of tijd een factor van betekenis was”, aldus de zegsman.

Door een grote storing bij KPN was het noodnummer maandag urenlang onbereikbaar. Hoewel er drie reservesystemen zijn in het geval van een storing, deden die het allemaal niet. 

Impact

Hulpdiensten in verschillende provincies hebben nog altijd geen idee hoe groot de impact van de storing is geweest. Ambulance, brandweer en ministerie van Justitie en Veiligheid proberen in kaart te krijgen hoeveel meldingen gemist zijn door het urenlang uit de lucht zijn van het noodnummer.

Agenten gingen zoveel mogelijk de straat op en brandweerlieden bezetten hun posten in hun steden, zodat inwoners bij problemen langs konden komen. Dat is ook gebeurd, weet Veiligheidsregio. Maar dat wil nog niet zeggen dat is aangeklopt voor grote incidenten. Hiernaar loopt onderzoek.

Letsel

Een rondgang langs de grootste kantoren voor letselschade leert dat er zich nog géén mensen hebben gemeld die schade hebben ondervonden van de 112-storing. ,,Bij ons nog niet”, zei Sander de Lang van SAP Letselschadeadvocaten gisteren tegen deze nieuwssite. 

,,Maar ik verwacht dat mensen zich nog wel gaan melden. Normaal is er elke minuut wel een 112-melding en elke vijf minuten een spoedmelding, waarbij er sprake is van een levensbedreigende situatie. De ambulancebroeder weet dan ook dat er ultraspoed bij is, daarvan is bijvoorbeeld sprake bij een hartstilstand, verstikking en een allergische reactie waardoor mensen in levensgevaar zijn, wat ook wel anafylactische shock wordt genoemd.’’

Ook John Beer van Beer advocaten gaat er vanuit dat als mensen in de problemen zijn gekomen het contact met letselschadeadvocaten ‘altijd een beetje later gebeurt’. Meestal zit daar volgens letselschade-expert Yme Drost ‘een week à twee weken’ tussen voordat iemand zich meldt.