Volledig scherm
De Johannes Post kazerne in Havelte. © ANP

Vrijspraak na uit de hand gelopen ontgroening kazerne

Drie militairen zijn vandaag vrijgesproken in Arnhem voor mishandeling tijdens een ontgroening. In een kazerne in Havelte zouden ze in juli 2015 emmers met chloorwater over de rekruten hebben gegooid. Een van de slachtoffers liep hierbij brandwonden op en twee anderen kregen ademhalingsproblemen.

In de kazerne is het traditie dat nieuwkomers, ook wel 'kuikens' genoemd, emmers water over zich heen krijgen tijdens de ontgroening. Ongeveer 30 nieuwkomers werden in 2015 natgegooid. In dit geval zaten in mogelijk meerdere emmers chloortabletten in het water. De verdachten (24, 26 en 28 jaar oud) zeggen dat ze niet wisten van het chemische schoonmaakmiddel in de emmers.

De militaire kamer, die uitspraak deed over de zaak, acht het aannemelijk dat er chloor in de emmers zat, maar houdt de verdachten hiervoor niet verantwoordelijk. Volgens de kamer is niet bewezen dat de drie soldaten het chloor in de emmers hebben gedaan. 

Vermoedelijk hebben veel meer mensen op de kazerne met emmers water gegooid die dag. ,,Het feit dat u in dit onderzoek zelf naar voren stapte, moet in uw voordeel gelden'', zei ze over de drie verdachten.

De advocaten vroegen de rechtbank meteen uitspraak te doen. Ongebruikelijk, maar de rechters honoreerden dat verzoek. De voorzitter noemde het gebruik van chloor bij een inwijdingsritueel een zeer kwalijke zaak vanwege de gezondheidsrisico's. ,,Het incident werpt een smet op het aanzien van de krijgsmacht als geheel.''

  1. Vuilniswagenchauffeur voorkomt ongeluk door wegblokkade bij gekantelde caravan

    Vuilniswa­gen­chauf­feur voorkomt ongeluk door wegblokka­de bij gekantelde caravan

    Toen Dirk van Mourik vanmiddag een gekantelde caravan op de A9 richting Alkmaar zag, zette hij zijn grote vuilniswagen vlak voor de caravan stil. Op die manier voorkwam hij levensgevaarlijke situaties op de weg. Op sociale media wordt de vuilniswagenchauffeur nu als held onthaald, maar zelf is hij er broodnuchter onder. ,,Ik dacht: of nu naar huis of die mensen even helpen. Toen ben ik de linkerbaan op gedoken”, zegt hij tegen NH Nieuws.