Volledig scherm
PREMIUM
© Marijn Scheeres

‘Voor andere gezinnen is het vanzelfsprekend om van alles te ondernemen, voor ons niet’

Een kind met een ernstige handicap speelt bijna altijd alleen maar met familie. Spontaan afspreken met vriendjes is vaak te ingewikkeld. Zien dat je dochter of zoon eenzaam is, breekt het hart van elke ouder.

,,Als je merkt dat je kind er niet bij hoort, voel je dat als ouder tot in je vezels.’’ Directeur Henk-Willem Laan van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind weet het maar al te goed. Zijn zoon van 13, Joas, is ernstig meervoudig gehandicapt. ,,Hij kan niet praten en heeft het verstandelijke niveau van een peuter, dus hij realiseert het zich niet. Mijn vrouw en ik zien het wel: hij is 13 en heeft geen vriendjes. Als we de straat op gaan, wordt hij vooral aangestaard en vaak genegeerd - dat bij je kind zien, is ontzettend pijnlijk.’’

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”