Vogeltellers laten zien: de merel is terug in de tuin
Al 100.000 mensen deden dit weekend mee aan de tuinvogeltelling, en zorgen zo voor goed nieuws. De wederopstanding van de merel lijkt definitief, nu die na een enorme afname weer in driekwart van de tuinen wordt gespot.
Vogelbescherming Nederland is in haar nopjes, nu zondagmiddag blijkt dat al 100.000 mensen het aantal vogels in hun tuin hebben geteld, zodat gekeken kan worden hoe het staat met de vogelpopulatie. Goed, de coronapiek van 200.000 tellers tijdens de lockdowns worden niet meer gehaald. Maar blijkbaar zijn er toch echt meer mensen begaan met de gevleugelde vrienden in hun tuin. ,,We deden vroeger enorm ons best om die 100.000 te halen”, vertelt de in stadsvogels gespecialiseerde boswachter Hanne Tersmette zondagmiddag. ,,Nu verwacht ik nog dat er wel tienduizenden bij zullen komen.”
En al die tellers zorgen voor mooi nieuws. De daling van het aantal merels lijkt nu écht ten einde te zijn gekomen. ,,Vroeger werd de merel in negen van de tien tuinen gezien. Maar in 2017 en 2018 zagen we dat aantal echt afnemen, naar twee derde van de tuinen.” Merels willen graag wormen zoeken in het gazon, en een nest bouwen in een struik. In tegeltuinen leek er geen plek meer voor ze. Maar blijkbaar hebben ze het nu weer beter naar hun zin.
NK tegelwippen
Onbetwist op nummer een van de voorlopige top 25 van meest geziene vogels staat dit jaar weer de huismus, waarvan meer dan 300.000 werden waargenomen. Dat betekent overigens niet dat deze oude vertrouwde vogel ook in de meeste tuinen komt: de huismus wordt in minder dan de helft van de tuinen gezien. Maar als er een is, zijn de kameraadjes van het vogeltje niet ver weg, waardoor de huismus toch flink uitloopt op de koolmees, de nummer twee in het klassement met zo'n 189.000 exemplaren. Op drie staat de pimpelmees, daarna volgt de merel, die dus bezig is aan een comeback in onze achtertuinen.
En er is nog een vogel die vaker de kop opsteekt: de grote bonte specht. ,,In bossen en parken laten natuurbeheerders vaker dode bomen staan, waar spechten hun hol in maken en naar voedsel zoeken.” Zo laat deze vogel met de merel zien: we kunnen echt wat betekenen voor de vogelstand. Tersmette: ,,We hebben het gevoel dat mensen meer hun best doen voor vogels. We kunnen een beetje sceptisch doen over het NK tegelwippen (in maart wordt weer gekeken in welke gemeente de meeste tegels plaatsmaken voor begroeiing, red.), maar de omstandigheden in een tuin maken heel veel uit. Het meest ideaal is een tuin waarin bloemen zijn, waar insecten op af komen, maar ook struiken. En het helpt ook als er bijvoorbeeld een houtwal wordt achtergelaten na het snoeien, waarin vogels een plek kunnen vinden.”
Zorgen
Het is geen overbodige luxe, want hoewel er lichtpuntjes zijn, laten de cijfers over de afgelopen jaren ook zien dat het aantal stadsvogels in zijn geheel afneemt. Een vogeltje waarover op dit moment in het bijzonder zorgen zijn is de groenling. In Denemarken en Groot-Brittanië is dat vogeltje fors minder te zien. Er lijkt een parasiet in het spel te zijn, die zich via het zaad dat de groenling eet zich lijkt te verspreiden. In Nederland valt de daling overigens nu nog mee, maar de vogelbescherming adviseert wel de voedertafels eens per week met kokend water te overgieten. ,,Voor de voedertafel geldt hetzelfde als voor je eigen keuken: je moet hem goed schoonhouden.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Jongen (16) opnieuw opgepakt voor dood 17-jarige Roffinho uit Amsterdam
Een 16-jarige jongen uit Dordrecht is opnieuw aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van de 17-jarige Roffinho van Suijdam in Amsterdam op 23 december vorig jaar. ‘Nieuwe informatie heeft ertoe geleid dat hij opnieuw is aangehouden,’ aldus de politie. -
PREMIUM
Doodgeslagen Dominique redt met zijn organen vijf levens: ‘Enige mooie aan deze situatie’
Slechts vijftig meter van zijn huis was Dominique (42) toen hij vrijdagnacht in het bijzijn van zijn zoon werd doodgeslagen. Een dag na zijn overlijden redt hij alsnog het leven van minstens vijf mensen: Dominique staat geregistreerd als orgaandonor.Maassluis -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMdierenmens
Carmen rijdt tocht van 160 kilometer met haar paard, mét pitstops
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week over paarden met een groot uithoudingsvermogen.
-
PREMIUMmet video1
Grote zorgen over verdwijnen spoedeisende hulpen: ‘Stem van regio wordt nu niet gehoord’
Patiënten zullen verder moeten reizen en er zal minder werk zijn voor bewoners in de buurt van ziekenhuizen. Burgemeesters van 29 steden voorzien grote gevolgen als de spoedeisende hulp uit regionale ziekenhuizen verdwijnt.Gorinchem, Goes, Winterswijk, Zutphen -
-
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Met video
Herfstachtig begin van de lente: komende week wordt nat en onstuimig met harde windstoten
Terwijl maandagavond de astronomische lente officieel van start gaat, beloven de weergoden weinig goeds. Nederland wacht een zeer natte en onstuimige week. Tegen het eind van de week kunnen buien gepaard gaan met zware windstoten, meldt Weerplaza. Daarmee dreigt maart veel natter te worden dan in voorgaande jaren.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerJan Vermeulen