Volledig scherm
© HV Zeeland

Vlissingse studentenflat ontruimd na brand: vijf bewoners naar ziekenhuis

In de Zeeuwse stad Vlissingen heeft vanavond een brand gewoed op de vierde etage van een studentenflat van Hogeschool Zeeland (HZ). Alle negentig bewoners moesten met spoed naar buiten. Vijf mensen hebben rook ingeademd en zijn naar het ziekenhuis in Goes gebracht. 

De vijftig bewoners van de onderste drie verdiepingen mochten, nadat het pand door de brandweer zoveel mogelijk geventileerd was, om 21.14 uur weer naar binnen. Voor 40 bewoners van de vierde en vijfde verdieping wordt opvang geregeld. Ze gaan mogelijk naar hotels, en eventueel naar een gebouw van de HZ. 

Rond half negen werd de brandweer opgeroepen nadat in het naastgelegen Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) het automatisch brandalarm was afgegaan. In het pand zelf gebeurde dat volgens bewoners niet. Zij werden door de brandweer gewaarschuwd. De brandweer haalde de bewoners uit de flat, vertellen studenten die na de evacuatie met z'n allen buiten stonden te wachten. Het vuur woedde achter het plafond en werd vrij snel geblust. Vier blusvoertuigen en meerdere ambulances kwamen op het incident af. De studentenflat is een voormalige vleugel van het ziekenhuis.

In de flat wonen vooral Aziatische studenten van de Hogeschool Zeeland. John Dane, voorzitter van de Raad van Bestuur van de HZ, zegt geschrokken te zijn. ,,Onze eerste zorgen gaan nu uit naar de mensen die naar het ziekenhuis zijn gebracht.” Dane prijst de manier waarop de bewoners met de situatie om gingen. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Hoe het momenteel met de studenten in het ziekenhuis gaat, is onduidelijk.

Volledig scherm
© HV Zeeland
Volledig scherm
Internationale studenten Barry Lyu, Enqi Tang, Neil Chen en Anthony Dai op straat. © Theo Giele
Volledig scherm
Een bewoner wordt naar beneden gehaald. © HV Zeeland
Volledig scherm
© HV Zeeland
  1. Inzamelingsactie om vermiste Diana te vinden: We willen afscheid kunnen nemen
    PREMIUM
    video

    Inzame­lings­ac­tie om vermiste Diana te vinden: We willen afscheid kunnen nemen

    Mensen die hun geliefde kunnen begraven. Mariola en Edward Schmitz uit Goes zijn er stiekem jaloers op. Hun dochter Diana is al vermist sinds 13 januari, de dag dat ze vermoedelijk van de Zeelandbrug sprong en de dood vond in het ijskoude water. Haar lichaam is nooit gevonden en dat is voor het gezin onverteerbaar. Met een inzamelingsactie, die vandaag is gestart, hopen ze geld in te zamelen om haar te vinden. ,,Wij willen kunnen rouwen.”