Vijftien arrestaties tijdens rellen in Leeuwarden, meeste horeca houdt zich aan regels, Breda blijkt uitzondering
Door het hele land hebben de meeste horecaondernemers zich uiteindelijk toch gehouden aan de opgelegde sluitingstijd van 20.00 uur. De uitzondering is Breda waar veel horecazaken ‘gewoon’ tot 00.00 uur open waren. Burgemeester Depla zegt begrip te hebben voor de actie en heeft niet ingegrepen. In Leeuwarden trad de ME kort op tegen een groep relschoppers. Vijftien van hen werden gearresteerd.
De politie arresteerde zaterdagavond vijftien relschoppers in het centrum van Leeuwarden. Ook werd bij het gerechtsgebouw op het Zaailand de ME ingezet om een grote groep mensen te verdrijven die onder meer met vuurwerk gooiden.
De groep, die om 20.00 uur de uitgaansgelegenheden moest verlaten wegens de coronamaatregelen die om die tijd ingingen, negeerde bevelen van de politie om weg te gaan. Inmiddels is de rust in de Friese hoofdstad weer teruggekeerd, meldt de politie. Wel zijn er nog agenten aanwezig om toezicht te houden in de stad.
Toen om 20.00 uur de cafés sloten, verzamelden honderden zingende en feestende mensen zich voor het gerechtsgebouw op het Zaailand. Ze hielden geen 1,5 meter afstand en staken ook zwaar vuurwerk af.
Eerder hadden horecaondernemers aangegeven de deuren niet te zullen sluiten om 20.00 uur. Maar na een gesprek tussen burgemeester Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden en de horecawoordvoerder Ton Eijer is besloten dat de cafés toch dichtgingen om die tijd. Horecaondernemers die open zouden blijven, riskeerden een dwangsom van 10.000 euro.
Ondernemers woedend
Veel ondernemers zijn woest om het feit dat de regering heeft besloten dat horecazaken hun deuren vanaf acht uur vanavond moeten sluiten. De nieuwe coronamaatregel geldt in ieder geval voor drie weken. Vele dreigden vandaag al met het openhouden van hun zaak. Een aantal voegde vanavond de daad bij het woord. Dat gebeurde onder meer in Alkmaar en Breda.
Daar staat tegenover dat in veel grote steden als Rotterdam, Amsterdam, Maastricht, Utrecht, Eindhoven, Leeuwarden en Groningen de meeste horecaondernemers wel de tijdelijk nieuwe regels volgden. In de populaire uitgaansgebieden van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hielden handhavers en politiemensen de boel in de gaten. Rond acht uur sloten de meeste kroegen hun deuren. Ook in de Haagse horeca was het na acht uur afgelopen en droop het uitgaanspubliek af.
Breda: kroegen open, burgemeester grijpt niet in
De cafés in Breda houden zich zaterdagavond niet aan de verscherpte coronamaatregelen. Veel cafés zijn nog steeds ‘gewoon’ geopend en zullen dat tot middernacht ook blijven. Er is sprake van grote drukte en volle terrassen met de biertap wagenwijd open. Alleen op de Grote Markt is het rustiger. In de binnenstad is veel politie aanwezig, maar de sfeer is gemoedelijk. Volgens Farid Bicane van café Nassau Breda doet ongeveer 80 procent van alle horecazaken in de binnenstad mee aan de actie.
Tekst gaat door onder de tweets.
Burgemeester Paul Depla zegt begrip te hebben voor de actie en greep - vooralsnog - niet in. Hij kondigde aan het protest van de horeca nog even door de vingers te zien, maar daarna te zullen handhaven, ,,zoals we dat altijd doen”. Volgens de burgervader is ,,er ruimte voor de horeca in Breda om een statement te maken”, zoals eerder ook gebeurde. Depla: ,,Op deze manier kan de horeca kortstondig aandacht vragen voor hun zaak.” Hij kondigde aan handhavers op pad te sturen, ,,maar die zullen alleen observaties doen”. Aan de hand van die observaties zullen de overtreders later worden aangesproken.
Eerder vandaag werd in Leeuwarden het besluit genomen om de horeca toch tijdig te sluiten na overleg tussen burgemeester Sybrand van Haersma Buma en de horeca. Als horecaondernemingen openblijven, hangt hen een dwangsom van 10.000 euro boven het hoofd, aldus de woordvoerder van de gemeente.
Spoedoverleg horecabond en minister
Koninklijke Horeca Nederland heeft in een spoedoverleg met demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) ervoor gepleit gasten langer in de horecagelegenheden te laten verblijven, mits zij voor 20.00 uur zijn binnengekomen. De organisatie wil dit ‘inloop tot 20 uur-model’ volgende week met Grapperhaus en minister Stef Blok (Economische Zaken) in een nieuwe spoedbijeenkomst bespreken.
,,Gasten die dan binnen zijn, mogen zo lang blijven als de oorspronkelijke sluitingstijd”, zo wil KHN in het gesprek naar voren brengen. ,,Deze methode brengt niet meer vervoersbewegingen met zich mee en voorkomt het zogenoemde kroeghoppen waar het OMT bang voor is.” Verder zouden daardoor ophopingen in de publieke ruimte rond 20.00 uur worden voorkomen en de kansen op feestjes thuis en ook op illegale feesten verkleinen, aldus KHN. Een datum voor het overleg is nog niet bekend.
Bij KHN is er overigens begrip voor de ondernemers die hebben besloten om niet om 20.00 de deur op slot te draaien. KHN-voorzitter Robèr Willemsen wees er vaker op dat er weinig coronabesmettingen toe te schrijven zijn aan de sector.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUMvan wieg tot graf
Die ene keer dat Piet (86) en Mark Rutte ruzie hadden, maakte de premier het goed: ‘Ik zat fout’
In de rubriek Van Wieg tot Graf vertellen wij het verhaal achter een overlijdensbericht. Vandaag het levensverhaal van Piet van der Toorn (86). Hij was tot op hoge leeftijd de persoonlijke chauffeur van Mark Rutte. -
Inspectie: Gebrek aan langetermijnvisie belemmert werk politie
De politie kan haar werk niet goed doen omdat het ontbreekt aan een visie voor de lange termijn, stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Door het gebrek daaraan ontstaan problemen met opsporing, komen wijkagenten amper aan hun werk toe en functioneren speciale afdelingen onvoldoende. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
-
PREMIUMMet video
Verontwaardiging bij moslims over ‘genotshuwelijken’ voor seks: ‘Dit mag niet, huwelijk is serieuze zaak’
Kort trouwen alleen voor seks: volgens een Zweeds onderzoeksprogramma zijn sjiitische moskeeën in dat land bereid dit te doen en gebeurt het ook in Den Haag. Binnen de islamitische gemeenschap in de Hofstad wordt er met grote verbazing gereageerd. ,,Een huwelijk is een serieuze zaak.” -
Wat vieren we op Hemelvaartsdag?
In het voorjaar staan er regelmatig vrije dagen op de agenda, dankzij een handjevol nationale feestdagen. Op 26 mei is Hemelvaartsdag aan de beurt, maar wat vieren we dan eigenlijk? En wat kan je doen op deze lentedag? -
met video
Het lijkt vrij koel te blijven tot en met 13 juni, daarna weer warmer zomerweer
Het hemelvaartweekend staat voor de deur, maar zomerse taferelen zijn voorlopig ver te zoeken. Het wordt een stuk frisser.