Vietnamese jongen kreeg geen slachtofferstatus in Nederland, stikte daarna in ramptruck
In Engeland zijn gisteren vier mannen veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen voor hun betrokkenheid bij de dramatische dood van 39 Vietnamese migranten in een koeltruck in 2019. Ondertussen wordt steeds duidelijker welke steken Nederland liet vallen bij het beschermen van twee van die minderjarige slachtoffers.
Delen per e-mail
Ronan Hughes, een Ier met een vervoersbedrijf, en Gheorge Nica, een Roemeense vrachtwagenmonteur, kregen respectievelijk 20 en 27 jaar cel opgelegd in de Londense Old Bailey. Zij organiseerden een reeks smokkeltransporten, waaronder de fatale tocht. De truckchauffeur die de koelwagen afleverde in de haven van Zeebrugge kreeg 18 jaar cel, de man die de wagen ophaalde in het Britse Purfleet kreeg 13 jaar.
De 39 Vietnamezen werden op 23 oktober 2019 ontdekt in een koelcontainer op een industrieterrein in Essex. Toen de hulpdiensten arriveerden waren ze allemaal overleden. Ze stikten in de uren dat de koeltruck op een veerboot tussen Zeebrugge en Purfleet stond.
Nederland
Ondertussen wordt steeds meer duidelijk over de rol die Nederlandse instanties speelde in het drama. Deze site schreef eerder al over de reis die de 17-jarige Tran Ngoc Hieu vanuit Vietnam aflegde. De minderjarige jongen wilde naar zijn oom in Engeland en belandde onderweg, via talloze mensensmokkelaars, uiteindelijk in Nederland. Daar werd hij in een asielopvang voor kwetsbare minderjarigen ondergebracht. Van daaruit liep hij samen met nog een minderjarige Vietnamese jongen in oktober 2019 weg. Twee weken later stikte hij in de zeecontainer op de Noordzee.
Nu blijkt uit onderzoek van radioprogramma Argos dat Nederland in de zomer van 2019 weigerde om Hieu een slachtofferstatus te geven. De Vietnamese jongen wilde aangifte doen van mensenhandel, waardoor hij een tijdelijke beschermde speciale status zou krijgen, zo blijkt uit het onderzoek van Argos dat vandaag wordt uitgezonden. De politie wilde echter alleen aangifte van mensensmokkel opnemen: een lichter vergrijp waarbij aan slachtoffers geen beschermde status wordt verleend. ,,Hij zou in Nederland dus geen bescherming krijgen. Maar zijn schulden aan de smokkelaars moesten wel afbetaald worden. Dan vind ik het niet gek dat hij uiteindelijk is weggelopen”, stelt zijn voormalige advocaat tegen Argos.
Al eerder uit vrachtwagen gehaald
De beslissing om Hieu geen beschermde status te geven is opmerkelijk.De jongen was in mei 2019 al een keer uit een vrachtwagen in Hoek van Holland gehaald. Ook die was op weg naar Engeland. Hieu heeft daarna bij verschillende instanties informatie gegeven over het Britse smokkelnetwerk waar hij een grote schuld had opgebouwd. Eveneens is al jarenlang bekend dat Vietnamezen vaak worden uitgebuit door hun smokkelaars om die schuld terug te betalen, ze worden onderbetaald, mishandeld of moeten crimineel werk doen.
Nadat Hieu te horen heeft gekregen dat hij geen beschermde status krijgt, loopt hij samen met de dan ook minderjarige Dhin Dhin Thai Quyen weg uit de asielopvang in Cadier en Keer in Limburg. Ze stappen in een Belgische taxi die hen naar een woning in Anderlecht, België brengt. Bekend was al dat de Nederlandse politie die taxi volgde tot aan de Belgische woning, maar niet ingreep. De Belgen werden wel geïnformeerd, maar ondernamen ook geen actie.
Uit het onderzoek van Argos blijkt nu dat de politie de twee Vietnamese jongens al urenlang observeerde. Dat gebeurde waarschijnlijk om meer inzicht te krijgen in de werkwijze van de smokkelbende.
Taxi
Emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos en hoogleraar mensenhandel Conny Rijken stellen nu tegen Argos dat Nederland de taxi bij de grens had moeten tegenhouden. In opsporingsonderzoeken mogen drugs en mensen alleen in zeer specifieke gevallen worden ‘doorgelaten’. Het beschermen van slachtoffers moet sowieso altijd voorgaan. Het Openbaar Ministerie stelt in een reactie dat ‘het doorlaatverbod niet aan de orde was, omdat er geen verdenking was van mensenhandel of een ander een strafbaar feit’. ,,De jongens zijn gevolgd met het doel zicht te krijgen op hun bestemming.”
De Roos vindt die toelichting onbevredigend. ,,Het OM mag geen observatieteam inzetten als er geen enkele verdenking van een strafbaar feit is.”
De uitzending van Argos is vandaag te horen op NPO Radio 1, om 14.00 uur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Heel Nederland vóór begin juli een vaccin: wie mag eerst en wie krijgt de laatste prik?
Alle Nederlandse volwassenen die dat willen, kunnen voor begin juli een coronaprik krijgen, voorspelt minister De Jonge. Vanwaar dat plotselinge optimisme, en wie kunnen er al snel een uitnodiging verwachten? -
Rechter: besluit Stintverbod ‘onzorgvuldig’, schadevergoeding voor kinderopvang
Minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur) heeft onzorgvuldig gehandeld toen ze eind 2018 het gebruik van de Stint verbood, na een dodelijk ongeluk in Oss. Ze moet dat besluit opnieuw beoordelen en de fabrikant en kinderopvangorganisaties een schadevergoeding betalen als het verbod van kracht blijft. Dat oordeelt de rechtbank Noord-Nederland. -
Belastingdienst geeft mensen langer de tijd voor belastingaangifte, storing lijkt bijna verholpen
De Belastingdienst geeft mensen een week langer de tijd om hun belastingaangifte te doen. Door een storing was het al dagen soms niet mogelijk om de aangifte in te vullen. De Belastingdienst lijkt erin geslaagd om de technische storing op te lossen. -
PREMIUM
Kamil (34) zocht een beter leven in Nederland, maar werd na amper vijf weken doodgeslagen
Kamil Karasiewicz (34) liet Polen achter zich voor een nieuw leven in Bodegraven. Vijf weken later werd hij doodgeslagen. Zijn moordenaar wilde hem voorgoed laten verdwijnen in een bos. Met dit verhaal geeft zus Katarzyna (31) haar broer Kamil voor altijd een gezicht. -
PREMIUMMensensmokkel
De mysterieuze verdwijningen van Vietnamese jongeren uit Limburgse asielopvang
Op een zomeravond rennen zes Vietnamese jongeren weg vanuit een beschermde asielopvang in Limburg, zo de handen van mensensmokkelaars in. Het was een verdwijning, waarvan iedereen wist dat ie zou komen.
-
VIDEO
Veel kinderen met beperking eenzamer dan ooit door coronatijd
Kinderen met een handicap hebben zwaar te lijden onder de lockdown. 72 procent is eenzamer dan ooit. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind onder 161 gezinnen, waarin tenminste één kind een beperking heeft. -
PREMIUMreconstructie
Tran Ngoc Hieu stikte in koeltruck des doods: ‘Geef hen snel wat lucht, maar laat ze er niet uit’
Bijna een jaar geleden stierven 39 Vietnamese migranten in een koeltruck op een ferry naar Engeland. Ze stikten. Een van hen, Tran Ngoc Hieu, verbleef maandenlang in ons land. Reconstructie van een fatale reis. -
'Negatief reisadvies tot 15 april; zwemles weer na medio maart’
Het kabinet verlengt het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland tot 15 april. Dat betekent dat mensen wordt afgeraden om te reizen als ze geen noodzakelijke reden hebben. Vanaf medio maart wordt het wel weer mogelijk voor kinderen om zwemles te volgen in binnenbaden. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover.