Verzuim blijft stijgen: ruim de helft van zieke werknemers geveld door corona
Het gemiddelde verzuimpercentage is in januari gestegen tot 5 procent. Voor het eerst sinds het begin van de pandemie is meer dan de helft van de ziektegevallen veroorzaakt door corona.
Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare die gezamenlijk werkzaam zijn voor 1 miljoen werknemers en ruim 65.000 werkgevers.
In december was het verzuim nog 4,8 procent. Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. ,,Hoewel meer ziekmeldingen door corona worden veroorzaakt, zien we sinds de komst van de omikronvariant en boostercampagne ook dat besmette werknemers sneller herstellen. Van deze groep is 73 procent na twee weken hersteld. In november, toen we nog te maken hadden met de deltavariant, was dat 57 procent.”
Vooral in de gezondheidszorg en de industrie ligt het verzuimpercentage met respectievelijk 7 en 5,8 procent hoog. In de zakelijke dienstverlening ligt het lager omdat daar het personeel de mogelijkheid heeft om thuis te werken. Daar kan het personeel dat positief is getest maar nauwelijks klachten heeft ook gewoon doorwerken.
Terug naar kantoor
Penders waarschuwt voor de terugkeer naar kantoor: ,,Wij adviseren werkgevers om met werknemers in gesprek te gaan over hoe ze terugkeren naar kantoor. Ga niet zonder meer terug naar de werkwijze zoals voor corona. Praat samen over de goede balans tussen werken thuis en op kantoor, zodat iedereen kan blijven profiteren van de voordelen van hybride werken. Met de terugkeer naar kantoor is er een risico dat het aantal coronabesmettingen weer gaat stijgen. Het naleven van de basisregels blijft daarom onverminderd belangrijk.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De Finnen achterna: zo ziet de ouderenzorg van de toekomst eruit
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUMMet podcast
Ruim 8 jaar is het stil rond verdwenen Hanno van Mil en dan is er plots die zoekactie... toeval?
Het is de dag voor Koningsdag 2023 als totaal onverwacht in de bossen rond de piramide van Austerlitz weer een zoekactie wordt gehouden naar de vermiste Amersfoorter Hanno van Mil. Zo’n zestig mensen, sommigen met een metaaldetector, zoeken urenlang naar een spoor. Opvallend is dat de zoekactie na acht jaar stilte is en precies een maand voordat dit weekend de AD-podcast Open/Eind verschijnt, over de vermissing van Hanno van Mil. Toeval?Utrecht, Amersfoort -
Reddingsbrigade waarschuwt: pas op met zwemmen in koud water, ‘wacht nog half maandje’
Met warm weer in aantocht - donderdag begint de meteorologische zomer officieel - neemt ook het aantal mensen dat het water opzoekt toe. Was het Pinksterweekend ondanks de zon nog wat fris voor een duik, woensdag kan het landinwaarts richting de 25 graden gaan. Lekker zwemweer? Zo vroeg in het jaar is het water nog erg koud, waarschuwt de reddingsbrigade. ‘Doe het niet op dit moment, het is nog niet warm genoeg.’ -
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
Vogelpoep is zeer schadelijk voor de lak van auto’s. Weghalen heeft dus prioriteit, maar hoe verwijder je de harde uitwerpselen zonder krassen?
-
Man ligt vijf maanden onopgemerkt dood in flat in Den Bosch
-
-
-
PREMIUM
Geen flauw aftreksel maar echt kampioensfeest voor Ajax-vrouwen, bestuurders niet uitgenodigd
De Ajax Vrouwen kregen maandagavond uiteindelijk tóch hun welverdiende huldiging. De directie van de club was nadrukkelijk niet uitgenodigd. ‘Zij hebben van iets heel moois, iets heel lelijks gemaakt.’Amsterdam -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”