Vervolging in zaak-Nicky Verstappen lastiger door verjaring
Vanaf morgen wordt het nog moeilijker om iemand voor de rechter te slepen voor de dood van Nicky Verstappen. Dan is het precies twintig jaar geleden dat de 11-jarige jongen verdween uit zijn tent tijdens een zomerkamp. Veel delicten verjaren na die termijn.
,,Voor de onderzoekers en het Openbaar Ministerie is dit een ongelofelijk belangrijke grens," zegt strafrechtgeleerde Theo de Roos tegen de Limburgse zender L1, die een aantal strafrechtdeskundigen naar de verjaring van de zaak heeft laten kijken. De deskundigen concluderen dat de kans op succes in de zaak, waarvoor momenteel grootschalig verwantschapsonderzoek plaatsvindt, steeds kleiner is.
Volgens hoogleraar strafrecht Göran Sluiter zijn veel mogelijke strafbare feiten na vrijdag verjaard in de zaak van Nicky Verstappen. ,,Stel dat we uitkomen bij ontvoering, dan is dat verjaard. Zware mishandeling met de dood tot gevolg is ook verjaard, het onttrekken aan het ouderlijk gezag is ook verjaard'', zegt hij tegen L1.
De doodsoorzaak van Nicky Verstappen, wiens levenloze lichaam een dag na de verdwijning werd gevonden op de Brunssummerheide, is altijd onbekend gebleven. Ook is het onduidelijk of hij seksueel is misbruikt. Voor misdrijven waar een gevangenisstraf van twaalf jaar of meer op staat, zoals moord en verkrachting, geldt er geen verjaringstermijn.
Verwantschapsonderzoek
Bij het verwantschapsonderzoek in verband met de dood van Nicky Verstappen heeft de politie nog vorige maand nog eens 3000 mannen gevraagd hun dna vrijwillig af te staan. Van de eerste 21.500 mannen die gevraagd werden, liet 68 procent zijn wangslijm afnemen. Het onderzoek moet meer duidelijkheid geven over de dood van Nicky Verstappen en mogelijk tot een verdachte leiden.
,,Het wordt een probleem als justitie een aantal feiten had willen meenemen en dat niet meer kan vanwege de verjaring", zegt deskundige Göran Sluiter tegen de Limburgse zender. ,,Ik denk dat dan de discussie over de verjaringstermijn weer zal oplaaien."
Justitie reageert in een korte schriftelijke verklaring op de verjaringstermijnen: 'Het onderzoeksteam is zich bewust van dit proces.'
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Politie gaat weigeraars DNA-onderzoek Nicky Verstappen opbellen
-
2
Mark Rutte bewijst: we willen problemen aanpakken, zolang we maar niet hoeven te veranderen
Dat Rutte wordt aangerekend dat hij de crises in Nederland niet oplost is begrijpelijk. Maar het is ook hopeloos naïef, schrijft hoofdredacteur Rennie Rijpma in dit commentaar. -
PREMIUM3
Verfoeide airco kan duizenden euro's op gasrekening besparen: ‘Vooral combinatie met zonnepanelen mooi’
Airco’s zijn niet aan te slepen en niet alleen ter verkoeling. Wie nu een airco laat installeren gaat ook het huis ermee verwarmen. Sinds afgelopen jaar, toen de gasprijs explodeerde, blijken airco's steeds populairder om het gasverbruik te verminderen. En dat is nog goed voor het milieu ook, mits de woning goed geïsoleerd is en het ding niet staat te loeien als het buiten 30 graden Celsius is. -
Moordzaak Nicky Verstappen: grootste DNA-verwantschapsonderzoek ooit
Meer dan de eerder genoemde 15.000 mannen krijgen een oproep om mee te doen aan een groot DNA-verwantschapsonderzoek naar de moord op Nicky Verstappen in 1998. Om hoeveel het precies gaat, maakt de politie morgen bekend. Hoofd-Communicatie in het onderzoek Dick van Gooswilligen noemt het aantal van 23.000 dat vanmorgen werd genoemd in een persbericht 'voorbarig'. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Moeder Nicky hoopt dat dader zich meldt
-
-
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.