Exterieur van De Blauwe Moskee in Nieuw-West.
Volledig scherm
Exterieur van De Blauwe Moskee in Nieuw-West. © ANP

Versterkte gebedsoproep moskee gesaboteerd

 De versterkte gebedsoproep die de Blauwe Moskee in de Amsterdamse wijk Nieuw-West vandaag voor het eerst wilde laten horen, is gesaboteerd. Volgens een woordvoerder van de moskee is er een kabel van de geluidsinstallatie doorgeknipt. ,,We gaan uit van een kwajongensstreek”, zei hij.

De verbazing was volgens de zegsman groot toen er niets te horen was op het moment dat de oproep werd gedaan. ,,We stonden vol spanning klaar en er waren veel mensen buiten. Tot onze verbazing klonk er niets.” Hij spreekt van een ‘pijnlijk moment'.

De woordvoerder van de moskee zegt er niet aan te denken dat kwaadwillenden de kabel hebben doorgeknipt, aangezien de versterkte gebedsoproep niet bij iedereen in goede aarde viel. ,,We begrijpen de grap. Nu we hebben geconstateerd wat er aan de hand is, gaan we het repareren en ervoor zorgen dat het niet nog een keer gebeurt.” 

Teleurstelling

Voor de moskee stonden enkele tientallen gelovigen te wachten op de gebedsoproep. Ook de landelijke media waren ervoor naar de moskee getrokken. Verschillende aanwezigen gaven vooraf aan het prachtig te vinden dat de oproep versterkt te horen zal zijn, en zeiden te hopen dat meer Amsterdamse moskeeën het voorbeeld zullen volgen.

Kort na 13.00 uur was het moment daar, maar de speaker liet het afweten. De oproep was enkel te horen voor mensen die in de buurt van een open deur stonden. Teleurstelling overheerste bij de verzamelde moskeegangers.

De woordvoerder van de moskee meldt dat de apparatuur gisteren nog succesvol is getest. Er wordt nog uitgezocht wat er precies is misgegaan. Volgende week vrijdag volgt een nieuwe poging.

Normaliseren

De Blauwe Moskee wil iedere vrijdagmiddag – voorafgaand aan het belangrijkste gebed van de week – de gebedsoproep versterkt laten klinken. De Blauwe Moskee is daarmee de eerste moskee in Amsterdam die dit gaat doen.

Het voornemen leidde tot onrust. Vorige maand zei hoofdimam Yassin Elforkani dat het initiatief bedoeld is om de islam te ‘normaliseren’. ,,Wij willen hiermee niet provoceren, maar proberen de ­islamitische tradities juist te normaliseren.”

De gemeenteraad en burgemeester Femke Halsema staan kritisch tegenover het voornemen, al erkennen zij dat het plan onder de godsdienstvrijheid valt.

  1. LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstellingen voor klein publiek

    LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstel­lin­gen voor klein publiek

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. In Europa hebben vliegmaatschappijen voor 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.