Volledig scherm
Mei 2017: de 'bomgordelman' wordt gearresteerd door de politie. © ANP

Verplichte opname in psychiatrisch ziekenhuis voor Arnhemse bomgordelman

ARNHEM - De 58-jarige Arnhemse ‘bomgordelman’ Frans S. is in hoger beroep door de rechters volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden legt daarom verplicht een behandeling op van een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis en schrapt de twee jaar cel en tbs met dwangverpleging die de man vorig jaar door de rechtbank was opgelegd.  

Arnhemmer S. gijzelde in mei 2017 vier studenten in een wijkcentrum in Klarendal urenlang, terwijl hij een nepwapen, een nepbom en twee messen bij zich had.

Het Hof volgt nu de conclusie van deskundigen van het Pieter Baan Centrum dat de Arnhemmer tijdens die daad ‘mogelijk geheel ontoerekeningsvatbaar was’. Dat gaat verder dan de verminderde toerekeningsvatbaarheid die in het vonnis van de rechtbank vorig jaar werd meegewogen.

‘Mede gelet op het bizarre karakter van de gijzeling en de verwarde beleving daarvan bij de verdachte, is het hof van oordeel dat het feit niet aan de verdachte kan worden toegerekend. Dit betekent dat hij een psychische stoornis heeft waardoor hij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn gedrag. Daarom verdient hij geen straf.’

Na zijn  jaar in een psychiatrisch ziekenhuis kan de man zo nodig verplicht verder worden behandeld in de reguliere geestelijke gezondheidszorg, aldus het Hof.

Een pakket van eisen

De ‘bomgordelman’, toen 58 jaar, drong een wijkpost in Klarendal binnen met naar later bleek een neppistool en een nepbomgordel. Niettemin joeg hij daarmee de in het gebouw aanwezige vier Rijn IJssel-studenten de stuipen op het lijf. Twee van hen gijzelde hij drie uur lang. Twee andere studenten werden snel vrijgelaten met een pakket van eisen.

De verdachte bracht destijds een schok teweeg, toen hij de gijzeling pleegde. Zo werd het treinverkeer stilgelegd en waren straten hermetisch afgesloten. Er kwam een grote politiemacht op de been.

Het openbaar ministerie eiste tijdens het hoger beroep de straf die eerder was opgelegd: twee jaar cel met tbs en dwangverpleging.

  1. Broer ernstig zieke coffeeshopbaas Van Laarhoven: ‘Het gaat niet goed met hem’
    Video

    Broer ernstig zieke coffeeshop­baas Van Laarhoven: ‘Het gaat niet goed met hem’

    De naar Nederland gebrachte coffeeshopbaas Johan van Laarhoven (59) heeft volgens zijn advocaat zestien verschillende aandoeningen die niet in een gevangenis kunnen worden behandeld. Via een kort geding wilden zijn advocaten vandaag afdwingen dat de Tilburger accurate medische zorg krijgt, maar zonder succes. Volgens de Staat is de medische zorg voor van Laarhoven in zijn cel voor nu voldoende. Zijn broer maakt zich ernstig zorgen.