Venlo in spanning: eerste terrassen staan al ver onder water
Terwijl Zuid-Limburg de ergste wateroverlast achter de rug heeft, zitten inwoners van het noordelijker gelegen Venlo nog in grote spanning: zijn noodwaterkeringen hoog en sterk genoeg? Het water stijgt nog steeds en zeker tot maandag blijft de waterstand uitzonderlijk hoog. De eerste terrassen aan de oever van de Maas staan al ver onder water.
Zes metershoge zwarte parasols steken nog net met de punt boven het water uit. Dit was tot donderdag het terras van restaurant de Werf. Op een zonovergoten dag als nu zou het tjokvol zitten met dagjesmensen. Nu maken de inwoners van Venlo vol ongeloof foto’s van de absurde situatie als ze over de Maasboulevard een kijkje komen nemen.
De jachthaven en het park, waar het restaurant in ligt, is volledig overstroomd. Van een enorm standbeeld is alleen nog het puntje te zien, een brug waar jachten normaal gesproken royaal onderdoor kunnen is nu bijna volledig opgegaan in het water. Wel drijven er nog elf plezierjachten aan een aanlegsteiger. Ze zijn daarmee een bezienswaardigheid op zich. De schippers zijn omringd door water en zitten ‘gevangen’ op dit eiland.
Martin de Lange is één van de pleziervaarders die een week geleden vertrok uit Edam met zijn boot ‘Brave’ en nu hier is gestrand. Toch zit hij niet in de piepzak. ,,We liggen redelijk beschut en het is mooi weer. De steiger stijgt mee met het water. We houden het zo nog wel een paar dagen uit.” Met een rubberbootje van een van de vakantievierders kunnen ze nog naar het centrum varen om boodschappen en vers drinkwater te halen.
Groter zijn de zorgen op de kade, waar bewoners het water de afgelopen dagen ongelooflijk hard zagen stijgen. Gé en Miep Gijsen wonen in een appartement pal aan de Maas. Donderdag telde Gé nog 23 treden van de openbare trap die naar de werf en de aanlegsteigers loopt. Nu zijn het er nog vier. In een dag is het water meer dan drie meter gestegen. Nog anderhalve meter erbij en dan dreigt het water over de kademuur te komen. De parkeergarage en de kelderboxen dreigen vol te stromen. En dus heeft Gijsen zoveel mogelijk waardevolle spullen nu maar in de huiskamer gezet.
Hoewel het appartement van de Limburger tientallen meters boven het huidige waterpeil ligt, zit hij niet rustig op zijn balkon. Hij is bevreesd dat de noodwaterkering die afgelopen dagen op de kademuur is gezet, niet sterk genoeg is. Op één punt sijpelt er al water door. ,,Als dat stuk het begeeft, stroomt heel Venlo onder. Maar ook als we wel droge voeten houden, zitten we hier in de jachthaven nog weken met de rotzooi”, zegt hij.
Terwijl bewoners zich zorgen maken of ze droge voeten houden, lijken veel dagjesmensen zich niet bewust van het dreigende gevaar. Duitse toeristen blijven in grote getalen komen om te winkelen, wat niet door iedere inwoner wordt gewaardeerd. Een fietsster slaat op de motorkap van een Duitse toerist als hij zijn auto wil parkeren. ,,Het is hoogwater. Wat kom je hier doen”, bijt ze de man toe.
Veel winkels sluiten in de loop van de middag de deuren, maar sommigen kiezen er toch voor om open te blijven zolang de gemeente dat toestaat, zoals de schoenenwinkel waar verkoopster Shirley werkt. Ze staat er met een heel dubbel gevoel. ,,Als ik op het balkon in ons magazijn naar buiten kijk, zie ik alleen maar water. Dat maakt mij wel een beetje zenuwachtig. Voor de zekerheid heb ik de schoenen maar op de hogere planken gezet en elektrische apparatuur losgekoppeld.”
Toch zijn er nog steeds mensen die komen winkelen, zoals Monique Vredeveld uit het Twentse Almelo. Ze had met haar echtgenoot twee maanden geleden al dit weekendje Venlo geboekt en besloot ondanks het hoge water toch gewoon te komen. ,,We zijn anderhalf jaar niet op vakantie geweest. We moesten er echt even uit.”
Bang voor het water is Vredeveld niet. ,,We kunnen misschien een paar natte voeten krijgen, maar daar zal het toch wel bij blijven, hoop ik”, zegt ze als ze een paar nieuwe, zwarte naaldhakken afrekent.
Zo optimistisch zijn ze zeker niet in het 10 kilometer verderop gelegen dorp Arcen. Honderden inwoners proberen daar te redden wat er te redden valt en laten honderdduizenden zandzakken aanrukken. Op een weg over een lengte van twee kilometer wordt zo een tijdelijke waterkering gebouwd en iedereen uit het dorp helpt mee. Zelfs toeristen die in de buurt zijn, stropen de mouwen op. ,,We kunnen beter één dag werken, dan twee dagen dweilen", zegt inwoner van Arcen, Tim Hermkes die zelf ook geen moment hoefde te twijfelen om mee te doen.
De dijk is mogelijk net niet hoog genoeg om al het water van de Maas tegen te houden. Een lint van zandzakken van een halve meter moet dan wel genoeg bescherming bieden. Al denkt Hermkes persoonlijk dat het niet nodig is. Maar dat geeft niet. ,,Dit verbroederd enorm. Kijk al deze mensen. Zelfs voor de catering wordt gezorgd. Net deelde de lokale brouwerij een biertje zonder alcohol uit. Hoe mooi is dat?”
Bekijk onze video’s over het noodweer in Limburg in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Leger wapent zich met nieuwe eenheid beter tegen drones
-
PREMIUM
Zwaargewonde wielrenner (14) in coma na ongeluk met tractor op smal weggetje
Een jonge wielrenner (14) uit Apeldoorn wordt in coma gehouden nadat hij woensdagavond zwaargewond raakte bij een ongeluk met een tractor. ,,Hij fietste samen met een groep andere renners onder begeleiding van zijn vader, die ook trainer is bij onze wielervereniging”, vertelt Nico van Zanten, voorzitter van club De Adelaar. De jongen is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht.Voorst, Apeldoorn -
VIDEO
Van Nieuwenhuizen bezoekt Limburg: ‘We zijn er nog niet’
De situatie in delen van Limburg zijn nog ‘heel spannend'. Het is de vraag of de maatregelen die zijn getroffen om het hoogwater stroomopwaarts binnen de perken te houden, gaan werken. ,,We zijn er nog niet", zei demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen in Infrastructuur en Waterstaat in het Limburgse Broekhuizen, net boven Venlo. -
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Ajaxvrouwen aanwezig bij alternatieve huldiging: ‘We voelen ons vereerd’
De Ajaxvrouwen zullen aanwezig zijn bij het alternatieve kampioensfeest dat maandagavond voor hen wordt georganiseerd. De speelsters van Ajax verloren vanmiddag nog wel de finale van de Eredivisie Cup tegen FC Twente met 3-4.
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
-
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
Uit Maas geredde koe legde 100 kilometer af
De koe die eerder vandaag in Escharen (Noord-Brabant) uit de Maas werd gered door de brandweer, komt uit Echt in Limburg. Het plaatsje ligt in Midden-Limburg, zo’n honderd kilometer verderop, meldt Omroep Brabant.