Volledig scherm
Fors meer scholen houden de deuren dicht. © ANP

Veel meer scholen dicht dan tijdens vorige staking

Het aantal basis- en middelbare scholen dat morgen de deuren sluit, is fors groter dan tijdens de staking in maart. 

Met meer dan honderd meldingen is het aantal middelbare scholen dat dicht blijft drie keer zo groot. In het basisonderwijs staken zeker 3600 locaties, duizend meer dan de vorige keer. 

Dat blijkt uit cijfers van de grootste onderwijsbond AOb. Ondanks alle tumult van afgelopen weekend – 460 miljoen euro extra, niet staken, toch wel staken – blijken veel leraren en schoolleiders het werk neer te leggen. Ze strijden voor structureel meer geld om het lerarentekort aan te pakken.

Naar huis

Op basisscholen worden nu al regelmatig klassen naar huis gestuurd of staan onbevoegden voor de klas. Het lerarentekort op middelbare scholen speelt vooral bij bepaalde vakken, zoals Duits en wiskunde. 

Vanmiddag hadden al 114 middelbare scholen aangegeven dat ze dicht zijn en dat aantal groeit nog. Ook fors meer basisscholen en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs dan in maart werken morgen niet. Toen waren er ongeveer 2500 dichte locaties, vanmiddag waren al meer dan 3600 scholen aangemeld. 

Schoolleiders

Uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) bleek gisteren al dat meer dan 80 procent van de schoolleiders gaat staken. Ook onder die groep bestaat een groot tekort. Schoolleiders en ondersteunend onderwijspersoneel, zoals onderwijsassistenten, intern begeleiders en conciërges, hebben er eerder nog geen geld bijgekregen. 

Morgen zijn er door het hele land protesten, onder meer op de Dam in Amsterdam, Eindhoven en Zwolle. In Rotterdam lopen de stakers een protestmars. Lerarengroep PO in Actie heeft haar achterban opgeroepen naar het debat over de onderwijsbegroting te komen. Even verderop houdt de veel kleinere onderwijsbond Leraren In Actie (LIA) een manifestatie. Ook houden scholen afzonderlijk acties. Zo loopt het team van de Watergraafsmeerse Schoolvereniging (WSV) in Amsterdam samen met ouders en leerlingen een protestmars. 

Volledig scherm
Ouders en leerlingen van de Watergraafsmeerse Schoolvereniging lopen morgen in een protestmars met het team mee. © Marco Okhuizen
  1. Extra bewaking gevangenis Vught vanwege toename verdachten zware delicten

    Extra bewaking gevangenis Vught vanwege toename verdachten zware delicten

    Justitie en politie hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen rond de gevangenis in Vught. De reden hiervoor is een fikse toename van het aantal verdachten van zware misdrijven dat in Vught is ondergebracht, vooral in de extra beveiligde inrichting (EBI) die deel uitmaakt van het complex. Vanaf vandaag wordt de speciale bewakingseenheid van de politie ingezet, die gebouwen en locaties beveiligt waarvoor een verhoogde dreiging geldt.