Volledig scherm
© ANP

Van Rijn weigert onderzoek naar wurgcontracten jeugdzorg

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) weigert uit te zoeken hoeveel gemeenten en jeugdhulpregio's werken met wurgcontracten voor hulpverleners.

Onlangs ontdekte het magazine Zorg+Welzijn na een rondgang dat een aantal gemeenten in contracten volledige toegang eist tot de patiëntendossiers van zelfstandige aanbieders in de jeugdzorg. Dat is zwaar in strijd met de jeugdwet. Toch dreigen wethouders met torenhoge boetes en uitsluiting als zorgverleners niet meewerken.

Hoe vaak zulke wurgcontracten voorkomen in Nederland, is onduidelijk. En die onduidelijkheid blijft bestaan, als het aan Van Rijn ligt. Hij schreef vanmorgen aan de Tweede Kamer: ,,Ik heb deze gegevens niet, omdat dit niet wordt uitgevraagd bij gemeenten. Het is aan de gemeenteraad om toe te zien op het handelen van het college van B&W." 

Onvoldoende

De bewindsman op het ministerie van VWS geeft aan dat hij 'de ontwikkelingen rond de informatiebeveiliging en privacybescherming wel nauwgezet blijft volgen en waar nodig actie zal ondernemen'. Maar dat vindt de SP, de grootste oppositiepartij in de Kamer, onvoldoende.

,,Dit is struisvogelpolitiek'', zegt SP-Kamerlid Nine Kooiman. ,,De staatssecretaris duikt voor zijn eigen stelselverantwoordelijkheid, terwijl er een serieus probleem bestaat met wurgcontracten in de jeugdhulp. Dus moet er op korte termijn een onderzoek komen naar de omvang van deze misstanden.''

Gemeenten verantwoordelijk

Sinds begin 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor deugdelijke jeugdhulp. Zij moeten actief voorkomen dat er zaken fout gaan en kwetsbare kinderen worden getroffen. Daarom voeren gemeenten vaak vergaande controles uit over de behandelingen. Dat zorgt voor een dilemma bij zorgverleners: zij kunnen voor de tuchtrechter verschijnen als ze zomaar gevoelige informatie vrijgeven.