Volledig scherm
PREMIUM
Oproep aan kinderen om op Vaderdag sigaretten te kopen voor vader (1953). © John van Zuijlen

Vaderdag moet met de tijd mee, een pakje sigaretten kan echt niet meer

Zondag is het weer zover, althans in Nederland: dan is het Vaderdag. Veel landen houden er andere momenten op na, maar bij ons: de derde zondag in juni. Vaderdag is net als Moederdag (sinds 1931) en Valentijnsdag (1930) uit Amerika komen overwaaien. Leuk voor de cadeauwinkels, maar vaak een beproeving voor het gezin. Wat geven we vader? 

De traditie is nogal aan verandering onderhevig geweest sinds in 1937 de eerste Vaderdag in Nederland werd gevierd. In die vooroorlogse jaren werd de lezer van de krant duidelijk gemaakt dat Vaderdag een dag moest zijn waarop pa eens stevig met de neus op de feiten werd gedrukt.

  1. Inzamelingsactie om vermiste Diana te vinden: We willen afscheid kunnen nemen
    PREMIUM
    video

    Inzame­lings­ac­tie om vermiste Diana te vinden: We willen afscheid kunnen nemen

    Mensen die hun geliefde kunnen begraven. Mariola en Edward Schmitz uit Goes zijn er stiekem jaloers op. Hun dochter Diana is al vermist sinds 13 januari, de dag dat ze vermoedelijk van de Zeelandbrug sprong en de dood vond in het ijskoude water. Haar lichaam is nooit gevonden en dat is voor het gezin onverteerbaar. Met een inzamelingsactie, die vandaag is gestart, hopen ze geld in te zamelen om haar te vinden. ,,Wij willen kunnen rouwen.”