Volledig scherm
Sharleyne met haar vader. © Privéfoto

Vader Sharleyne eist een ton smartengeld

De vader van Sharleyne eist een schadevergoeding van 100.000 euro. Het 8-jarige meisje overleed in juni 2015 na een val van de tiende verdieping van een flat in Hoogeveen. De advocaat van haar vader heeft de schadeclaim vandaag toegelicht in het strafproces tegen de moeder van Sharleyne. 

Volgens advocaat Sébas Diekstra liep vader Victor Remouchamps psychische problemen op door de gruwelijke dood van zijn dochter. Ook de confrontatie met het dode lichaampje van het meisje - dat hij na haar dood zelf aflegde - droeg bij aan een posttraumatische stressstoornis (PTTS), waarvan hij tot op de dag van vandaag last heeft. Hij ervaart herbelevingen, flashbacks, concentratie-, spraak- en slaapstoornissen. De claim behelst smartengeld voor geleden 'shockschade'.

Toch zette de rechter de vader voor het blok met mailtjes die hij zelf een maand voor de dood van het meisje verstuurde. ,,Als ze door blijft gaan mijn leven te ontwrichten hoeft ze de weekenden niet meer bij mij te komen", stuurde hij naar
 Bureau Jeugdzorg. Hij schreef ook dat hij Sharleyne nog een kans gaf om zijn leven - met zijn nieuwe vriendin- te accepteren. ,,Dat zegt u over een kind van acht, hè", aldus de rechter.

De emoties liepen na die woorden hoog op bij 
Hélène J., de moeder van Sharleyne. En haar oma. J. moest de rechtszaal tijdelijk verlaten omdat zij haar emoties niet de baas kon. Volgens Remouchamps maakte ze er een zooitje van. ,,Ik kreeg keer op keer politiebrieven op de mat. Dan was ze weer weg, weer dronken. Ik vroeg vier jaar lang enkel om hulp. Dat gaven de hulpinstanties maar niet." 

In tranen maakt 
Remouchamps gebruik van zijn spreekrecht. ,,Ik voel me zo enorm schuldig dat ik mijn belofte niet aan je nakomen kon. Ik had beloofd je te beschermen", zegt hij gericht aan Sharleyne. 

Remouchamps en moeder J. waren al uit elkaar, toen het kind overleed. Remouchamps is niet de biologische vader van het meisje, zo ontdekte hij tot zijn eigen schrik na een dna-test. 

Gewurgd

Quote

Ik zou ontploffen als ze mij zouden beschuldi­gen

Rechter tegen Hélène J.

Of de 8-jarige Sharleyne in 2015 van een flat in Hoogeveen  is gegooid of gevallen, werd ook gisteren niet duidelijk, op dag twee van de rechtszaak. Maandag konden deskundigen al niet vaststellen of het meisje voor de val is gewurgd.

Hélène J. staat terecht omdat ze haar dochter drie jaar geleden van de tiende verdieping van flat De Arend in Hoogeveen zou hebben gegooid. Zelf zegt ze dat ze op het moment van de fatale val lag te slapen.

Hélène werd 
stevig aan de tand gevoeld over het feit dat ze lang heeft gezwegen tijdens politieverhoren. ,,Ik kon me afsluiten'', zei ze gisteren. Toen de rechter zei: 'Ik zou ontploffen als ze mij zouden beschuldigen', antwoordde Hélène: ,,Dat weet u niet, want u bent nooit verdachte geweest van zoiets.''

Vrolijk meisje

Volledig scherm
De 38-jarige moeder van Sharleyne (8) Hélène J. en haar advocaat Paul van Jaarsveld in de rechtbank van Assen. © ANP

Veel vragen rond de dood van het meisje bleven ook gisteren onbeantwoord. Duidelijk werd dat de 8-jarige Sharleyne met haar 1,34 meter prima in staat was zélf over de reling (1,06 meter) te klimmen. Toch lijkt zelfmoord onwaarschijnlijk, omdat dat bij kinderen van die leeftijd zeer zeldzaam is. Bovendien was Sharleyne een vrolijk meisje.

Volgens advocaat Diekstra zijn zowel een ongeval - doordat het meisje mogelijk slaapwandelde en over de reling viel - als zelfdoding uitgesloten. ,,Het was een vrolijk meisje dat positief in het leven stond", zegt Diekstra. Hij concludeert dat Hélène J. haar dochter probeerde te wurgen, waardoor het meisje bewusteloos raakte en door haar moeder over de reling zou zijn gegooid. ,,Er is voldoende wettig en overtuigend bewijs dat J. Sharleyne om het leven heeft gebracht. In koelen bloede, met voorbedachten rade."

Volgens Hélènes advocaat Paul van Jaarsveld was er wel degelijk sprake van afwijkend gedrag. Zelfdoding wil hij niet uitsluiten. Sharleyne plaste in haar broek en had moeite met de nieuwe vriendin van haar vader.

Een bewegingsdeskundige kon gisteren geen uitsluitsel geven of Sharleyne is geduwd of zelf van de tiende verdieping is 
gesprongen, of gevallen. Er moet een 'impuls' zijn geweest (een duw of het meisje zette zichzelf af). Maar die 'impuls' kan ook tijdens de val zijn ontstaan doordat ze ergens tegenaan kwam.

Belangrijke getuigenis

Gisteren bleek dat de politie in 2015 blunderde door niet te registreren welke buren waren ondervraagd. Daardoor dook een belangrijke getuigenis van een bovenbuurman (die stemmen en een klap had gehoord vlak voor de val) pas jaren later op.

Hélène, die een alcoholprobleem heeft en in de nacht van het drama dronken was, werd aanvankelijk niet vervolgd voor de dood van haar dochter. De vader, Victor Remouchamps, wist vorig jaar via een klachtprocedure alsnog strafvervolging van de vrouw te bewerkstelligen.

Maandag volgt de strafeis.

Volledig scherm
Bloemen en knuffels lagen op de plek onderaan de flat waar het levenloze lichaam van het achtjarige meisje Sharleyne werd aangetroffen. Het meisje woonde met haar moeder op de tiende verdieping van de flat. Het gezin was al een tijd in beeld bij jeugdzorg. © ANP