Volledig scherm
PREMIUM
© Malou van Breevoort

Vader en zoon reizen door de Balkan om hun relatie te herstellen

VaderdagEen maand lang reisde journalist Nils Elzenga (38) met zijn vader (68) over de Balkan. Ze proberen er hun relatie te herstellen, die twintig jaar geleden averij opliep door de dood van Nils’ moeder.

Daar zitten we dan, in de brandende ochtendzon. ,,Documenten”, grauwt de Servische douanier die onze huurauto naar de kant van de weg heeft gedirigeerd. Meermaals gluurt de grenswachter van onze pasfotogezichten naar de zwetende versies daarvan achter de bestofte voorruit en weer terug naar het document. ,,Die vent denkt vast dat we homo’s zijn”, zegt mijn vader. ,,Een oudere kerel met geld die een mooie jongeling heeft geregeld. Daar houden die Serviërs natuurlijk niet van.” Typisch een hersenkronkel voor pa. Wat kan mij het schelen wat die bullebak van ons denkt?

  1. Wegverkeer veroorzaakt 17 procent CO2-uitstoot

    Wegverkeer veroor­zaakt 17 procent CO2-uit­stoot

    Het wegverkeer heeft vorig jaar 17 procent van de emissie van kooldioxide (CO2) in Nederland veroorzaakt. Kooldioxide is een broeikasgas dat ontstaat bij de verbranding van de koolstof in brandstoffen. De totale CO2-uitstoot van het wegverkeer lag vorig jaar 2 procent hoger dan in 2017. Vergeleken met bijvoorbeeld 1990 is de uitstoot met ruim 28 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het wegverkeer in 2018.