Volledig scherm
© ANP

Uitslag enquête: twee derde wil graag corona-app, óók als die privacy beperkt

Twee derde van de mensen die hebben meegedaan aan een enquête van deze site wil graag een corona-app in de strijd tegen het virus, óók als er een beetje privacy ingeleverd zou moeten worden. Vooral ouderen zien een app wel zitten: driekwart van de 60-plussers zou zo’n app installeren als die beschikbaar komt.

Dat blijkt uit uitslagen van de enquête op deze site, die vandaag binnen vier uur tijd al door meer dan 30.000 bezoekers werd ingevuld.

Quote

Wat heb je aan privacy als je ziek bent?

Een dergelijke app kan via technieken als bluetooth andere telefoons ontdekken die de app hebben geïnstalleerd. De telefoons wisselen vervolgens hun unieke anonieme app-nummer uit. Wie de app gebruikt, corona-verschijnselen krijgt en positief wordt getest, geeft dat vervolgens aan in de app.

Iedereen met wie de besmette app-gebruiker in contact is geweest, krijgt vervolgens een berichtje met het verzoek in quarantaine te gaan. Persoonsgegevens worden niet uitgewisseld. Althans, zo is de Oostenrijkse app Stopp Corona ingericht. Er zijn wel privacy-vragen over apps die in Azië worden gebruikt. Nederland praat met Oostenrijk over mogelijk gebruik van die app.  

Het kabinet belooft dat er geen persoonsgegevens uitgewisseld worden en alleen niet-herleidbare nummers, als daadwerkelijk een dergelijke app wordt ingevoerd. Maar zelfs het inleveren van privacy is bespreekbaar voor twee derde van de deelnemers aan de enquête.

Twee derde vindt dat het doel (corona verslaan) het middel heiligt. Met name ouderen vinden de privacy minder belangrijk. ,,We moeten ALLES proberen!!!’’ reageert een oudere vrouw bijvoorbeeld. En een man van middelbare leeftijd: ,,Wat heb je aan privacy als je ziek bent? Weg met die regels.’’ 

Het onderwerp leidt nu al tot felle reacties, zoals: ,,Iedereen die zijn mond vol heeft over privacyschending  (maar ondertussen de handen niet van een telefoon af kan houden en alles op Facebook en Instagram plaatst) moet lekker naar een onbewoond eiland verhuizen. Weer een kans op besmetting minder. Dat zijn de echte plagen van deze wereld.’’ Maar een tegenstander van een corona-app zegt: ,,Ik ben bereid mijn leven te geven voor de vrijheid.’’

Twee derde van de deelnemers is bereid de app te installeren, bij 60-plussers is dat zelfs driekwart. Ouderen zijn ook het minst bezorgd dat hun privacy door het gebruik van een dergelijke app in gevaar komt. Een meerderheid van de deelnemers aan de enquête vindt dat een app op vrijwillige basis moet zijn. Een verplichting gaat 57 procent te ver.

Visualisaties zijn gemaakt door Dominique Voss

  1. LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    Donald Trump heeft gezegd dat de VS vanaf vandaag de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. Hij verwijt de organisatie aan de leiband van China te lopen en niet transparant te zijn geweest over de uitbraak van het coronavirus. In Nederland zijn volgens het RIVM de afgelopen 24 uur 28 overleden personen die besmet waren met het longvirus. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.