Volledig scherm
Een demonstrante die gisteren werd weggevoerd uit Schiphol Plaza. © EPA

Tweede protestdag van Greenpeace op Schiphol verliep rustig

updateDe tweede dag van het ‘protestival’ van Greenpeace op Schiphol verliep een stuk rustiger dan gisteren. Op het plein voor Schiphol Plaza kwamen mensen bijeen die zich zorgen maken over het klimaat. Ze vinden dat de luchtvaart moet krimpen. Inmiddels zijn de laatste bezoekers verdwenen. 

Gisteren liep het protest uit de hand nadat een paar honderd demonstranten zich hadden verzameld in Schiphol Plaza, terwijl de luchthaven en de burgemeester van Haarlemmermeer geen toestemming hadden gegeven om daar actie te voeren. Nadat de betogers na een oproep weigerden te vertrekken, greep de marechaussee in. De actievoerders werden één voor één naar buiten gevoerd. Er werden 25 arrestaties verricht en iedereen werd in de loop van de avond weer vrijgelaten. De marechaussee maakt een dossier op over de aanhoudingen. Het Openbaar Ministerie (OM) bepaalt of mensen worden vervolgd.

Greenpeace, dat niet blij was met de harde aanpak door de marechaussee, had opgeroepen om vandaag niet meer bij Schiphol Plaza naar binnen te gaan. Iedereen hield zich daaraan. De bezoekers luisterden vandaag onder meer naar muziek en toespraken. Greenpeace had ook Schiphol-baas Dick Benschop gevraagd langs te komen omdat de organisatie hem een kunstwerk wilde aanbieden. Maar Benschop liet zich niet zien.

Met de actie wilden de klimaatactivisten een klimaatplan van de luchthaven afdwingen. 

Volledig scherm
© ANP