Volledig scherm
HDP-leider Selahattin Demirtas op archiefbeeld © AFP

Turks OM wil leider pro-Koerdische HDP in cel

Justitie in Turkije wil de leider van de pro-Koerdische HDP vijf jaar achter de tralies laten zetten. Selahattin Demirtas, een van de twee voorzitters van de progressieve en Koerdischgezinde partij, heeft zich volgens de aanklager schuldig gemaakt aan ,,het verspreiden van terroristische propaganda''.

Het Turkse persbureau Dogan meldde de eis, die nog uitgesproken moet worden, vrijdag op basis van de tenlastelegging. Naast Demirtas klaagt justitie nog een parlementariër van de HDP aan.

PKK
De partij zit in het nauw sinds president Recep Tayyip Erdogan de rest van het parlement wist te overtuigen van het opheffen van de onschendbaarheid van volksvertegenwoordigers. Voor de Turkse regering is de HDP een spreekbuis van de militante PKK, waarmee Turkije in oorlog is.

HDP-parlementariërs ontkennen dat ze directe banden hebben met de PKK, die ook in de VS en de EU officieel als terroristische organisatie te boek staat. Wel is vrede tussen Turkije en de Koerden een van de belangrijkste punten waar de partij voor ijvert. Vorig jaar klapten de vredesonderhandelingen en laaide de strijd prompt weer op.

De HDP, die zich ook op andere minderheden en linkse thema's richt, kreeg bij de verkiezingen van vorig jaar genoeg stemmen om de hoge kiesdrempel van 10 procent te slechten. Mede daardoor werd de AK-partij van president Erdogan net niet groot genoeg om op eigen houtje de grondwet te wijzigen.